Докато страховитите (и в някои случаи чаровни) карибски пирати се готвят отново да вземат на абордаж кино салоните, вълните изхвърлиха на брега едно ново четиво с логото на една от най-обичаните и успешни поредици на „Дисни”. От „Егмонт България” до нас достига „Карибски пирати: Най-ярката звезда на Севера”, нов младежки роман, който да ви подгрее за премиерата на „Отмъщението на Салазар”!

 

Да си кажа, страшно харесвам първия филм от поредицата „Карибски пирати”. Вече на близо 15 години, „Проклятието на Черната перла” продължава да бъде все така духовит и забавен. Виж, продълженията… Там бомбардировката с компютърно генерирани ефекти и летящата наляво-надясно камера ми идват малко в повече. Сякаш всяка следваща част се опитва да включи в себе си камара интересни идеи и концепции, които са останали извън предните филми и чак после някак си сценарият се опитва да съшие тези парчета заедно. Иначе, да, Джони Деп много се старае да опровергае поговорката, че една птичка (в случая – врабче) пролет не прави.

9781599615226

Книгите към филмите обаче са съвсем друга работа! Преди години точно от „Егмонт” издаваха прекрасната поредица от илюстровани приключенски романи „Джак Спароу”. Книгите разказваха за тийнейджърските години на героя на Джони Деп и прекарваха бъдещата пиратска знаменитост през какви ли не приключения. Древни проклятия, изгубени артефакти, екзотични кътчета, смъртоносни капани… Изобщо, каквото ти душа иска! За жалост, поредицата беше спряна едва три книжки преди своя финал и на феновете като мен им се наложи да си търсят последните заглавия на английски. След „Джак Спароу” пиратските авантюри продължиха в нова поредица – „Pirates of the Caribbean: Legends of the Brethren Court”.

bcourt

Нядавах се „Карибски пирати: Най-ярката звезда на Севера” да съдържа всичко, което ми харесваше в романчетата от серията „Джак Спароу”. Е, надеждите ми се оправдаха!

97895427195951493212324-0231

Както може да се очаква, това си е леко, но много интригуващо лятно четиво за младата аудитория и феновете на поредицата „Карибски пирати”. Но и не само за тях. Всъщност, книгата спокойно може да се чете и без да имате някакви задълбочени познания за предисторията, пътешествията и патилата на Джак Спароу от предните филми и т.н. Самият Джак Спароу изобщо не е във фокуса на историята тук. Сюжетът се върти около младата Карина Смит, едно новите действащи лица в петия филм, която е отправила замечтан поглед към звездите…

4k-carina-smyth-in-pirates-of-the-caribbean-5-movie

Карина Смит винаги е знаела, че съдбата й е да изучава звездите. Отраснала в сиропиталище, целта й е била да разбере значението на единственото нещо, останало от баща й – дневника на великия астроном Галилео Галилей. Тази мисия продължила и когато момичето заминало да работи в отдалечено имение, откривайки там неочакван наставник и живот, пълен с възможности.

 Един ден тя се натъкнала на мистериозна карта в дневника, която я отвела в Карибите в търсене на отговори. Съвсем скоро девойката била пометена от свят, пълен с пирати, ужасяващи призраци и галантен войник, тръгнал на мисия. Ще успее ли Карина да открие истината за картата и миналото си? Или това приключение ще се окаже много по-опасно, отколкото някога си е представяла?

carribeanpirates_brightest20star_cover_back20copy1493212324-8684

Като оставим настрана задължителните магии и морски екшън, двигателят на историята е самата Карина Смит. Не карти, дневници и мистерии ви карат да четете нататък (добре де, не САМО те). Съдбата на сърцатата главна героиня е това, което увлича читателите и заради което страниците летят неусетно. Стремежът на Карина да преодолее всички предразсъдъци и социални норми, отлъчващи жените от научните среди, е един от най-интересните конфликти в книгата.

pir1.PNG

„Карибски пирати: Най-ярката звезда на Севера” служи като своеобразен увод към „Отмъщението на Салазар”… и после ПРОДЪЛЖАВА, вкарвайки ви директно в действието от филма, но представяйки го от гледната точка на Карина. Тъй че бъдете предупредени – книгата съдържа спойлери! Не вярвам романа да ви развали удоволствието от първото гледане на филма, но все пак, чувствайте се предупредени. Ако не искате да знаете абсолютно нищо от сюжета на „Отмъщението на Салазар”, то почакайте с четенето още няколко дни.

1ea6fad101af1b0fa7b15b6ef9753f84

Ама какво ли не прави маркетингът при тия спиноф романи! Не зная дали не са се опитвали да строшат някакъв рекорд за бройката подзаглавия. Оригиналното заглавие на романа всъщност е (дръжте се здраво!) … Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales: The Brightest Star in the North: The Adventures of Carina Smyth. А сега, поемете си дълбоко дъх и се опитайте да го изречете наведнъж!

51ofck2juwl-_sx334_bo1204203200_

Автор на романа е Меридит Расу, чието име по някаква странна причина дори не присъства на корицата. Това е дебютен роман за писателката, която до този момент има в библиографията си единствено кратки илюстровани истории, предимно в популярни поредици и франчайзи като „Лего Нинджаго”, „Прасенцето Пепа” и дори „Междузвездни войни: Бунтовниците”.

pir

Само не очаквайте от книгата да бъде учебник по астрономия. Или по история. Или по география. Не взимайте на доверие „фактите”, които разказът ви сервира. Макар и ужким развиващ се в нашия свят, романът не претендира за достоверност. Все пак, това си остава приказка. Което принципно не пречи да се направят малко повечко проучвания покрай писането, но… здраве да е! Може пък част от младите читатели да се вдъхновят от историята и сами да попрочетат нещо повече по засегнатите теми, този път от някоя по-дебела книга. Или Уикипедия. 🙂

А сега, махнете си пиратската превръзка от окото, за да ви е по-лесно да четете! Желаем ви попътен вятър с „Карибски пирати: Най-ярката звезда на Севера”!

Advertisements

2 thoughts on “„Карибски пирати: Най-ярката звезда на Севера” от Меридит Расу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s