„Земята под прицел”, дебютен роман на Ангел Брайт, е новото предложение на издателство „Монт” за почитателите на фантастичната литература. 

 Човешката цивилизация е направила първите си стъпки в близкото околоземно пространство и обявява открито своето присъствие, но не е подготвена за реалните междупланетни отношения.

 Ученият Хастеразис, създател на живота на нашата планета, изпълнява своя следващ проект – Защитник на Земята. Дали появата на Защитник на Земята с удивителни способности в тази дълбока провинция е с цел отбрана на Слънчевата система, или неговото присъствие е за привличане на вниманието на бойни съединения на Имперските регионални ескадри? Рем Землянина и неговият приятел от тренировките, инструктора по магическо изкуство Нолан, са оставени да разберат истината със собствени сили и въображение.

 Романът ще заинтригува всеки читател с интерес към космически сражения с необичайни агресори и полигонни тренировки с използване на модерни тактики и въоръжения. Преплетени с приложения на магически умения, магически капани и магически стълкновения с могъщи магове, историята ще ви пренесе през необятните предели на въображението към една възможна бъдеща реалност.

 204479_b

Трябва да признаем, че „Земята под прицел” е определено амбициозен скок във фантастичното поприще. Като за първи роман, Ангел Брайт не си е поставил летвата ниско. Началото на заплануваната поредица „Оцеляване сред звездите“ бъка от какво ли не. Космически пътувяния и контакти с извънземни цивилизации, сюжет с милитаристични и магически елементи…

 

И тук ще спомена първата ми критика към романа – корицата носи усещането за научно-фантастичен политически трилър. Нито изображението, нито шрифтът или заглавието загатват с нещо, че вътре ще има и магия. Това, принципно, не е проблем, тъй като фентъзи влиянието не е център на историята, но пък ако се вижда, че го има би дало по-добра представа за съдържанието и би привлякло по-широка читателска аудитория към романа.

15590335_10154378464509633_6877006984204424721_n

Да смесиш сай-фай и фентъзи отдавна не е като да откриеш топлата вода, но все пак не го виждаме толкова често, колкото чистата фантастика или чистото фентъзи, така че поне за мен, все още не се е изтъркало и носи усещане за свежест. Фактът, че заклинания и магии се използват като своеобразен интерфейс за различни машини е нещо, което ми напомни за някои японски анимационни сериали, като например Silent Moebius, или пък супер сентай сериалите, в които героите използват едновременно високи технологи и мистични сили, а изричането на определени фрази отключва функции на машините им. Това ме накара да си мисля, че в „Земята под прицел” има нещо, което я прави добра основа за аниме проект.

 

Хареса ми и наличието на богове в космоса, на сакрални създания, които си играят със съдбите на цели цивилизации и използват конфликтите между фракциите за своите игри.

15621952_10154378464639633_6088232036536543314_n

На някои места обаче тактическите разяснения и описанието на битките ми идваше в повече. Зная, че военната фантастика си има много почитатели, които лакомо поглъщат информация за ходове, тактики, статистики на силите, показатели на бойните единици и какво ли не още… Но аз не съм от тях. За мене винаги конфликтността и драмата на героите е била движеща, развитието на характерите и личните взаимоотношения са това, което ме кара да чета нататък. Естествено, че има нужда от екшън, но е парадоксално как в литературата екшънът може да бави темпото. Просто битките са по-интересни за ГЛЕДАНЕ, от колкото за четене. Предпочитам бързо и динамично описание на бойните сцени, което остава повече на въображението на читателя и не бави развитието на историята.

Не мога да не отбележа обаче, че естеството на баталните сцени явно е сила на автора, защото зад псевдонима Ангел Брайт всъщност се крие…

„Казвам се Ангел Апостолов. Инжинер-пилот съм. Летял съм повече от 30 години на реактивни дозвукови и свърхзвукови изтребители и на граждански пътнически самолети.”

Е, сега вече Ангел Брайт може да се похвали, че лети и на „Книжни Криле”! 🙂

Ето какво казва авторът за мотивите зад написването на „Земята под прицел”:

„В целта си да убедя приятелите си ентусиасти, че близкa срещa с високоразвити технологично, извънземни цивилизации, с по-голямата вероятност би ни превърнала в техни жертви, се мотивирах да обясня по-подробно моята гледна точка в романизирана версия. Така тя може да бъде възприета по-лесно и с интерес. В романа разгръщам моите доводи за грешката която прави човечеството обявявайки открито своите първи стъпки в Близкия и Далечния Космос. Пожелаваме успех на него и книгата му и ще продължаваме да следим и бъдещето му творчество!”

Книгандалф

 
Фейсбук страницата на Ангел Брайт: https://www.facebook.com/angelbright.books

Още едно ревю на книгата ще откриете тук: http://bgsever.info/prepress/?p=38014

15542367_10154378464519633_4353048090454183470_n

За романа „Земята в прицел“:

Приключенски научно-фантастичен роман с използване и на фентъзи.

Земята е направила първите си стъпки в близкото околоземно пространство и обявява открито своето присъствие но не е подготвена за реалните междупланетни отношения. Ученият Хастеразис създател на живота на нашата планета изпълнява своя проект – Защитник на Земята.

Предназначението на нашата изолирана Слънчева система, създадена в периферията на енергийните полета на нашия звезден ръкав, е с особена, неизвестна цел. Появата на Защитник на Земята с удивителни способности в тази дълбока провинция е с две противоположни цели. Отбрана на Слънчевата система или привличане на вниманието на бойни съединения на Имперските регионални ескадри. Рем Землянина и неговия приятел от тренировките, инструкторът по магическо изкуство Нолан, са оставени да се справят със собствени сили и въображение с непосилната задача за защита на човешката цивилизация на Земята.

Романът е изпълнен с космически сражения за отблъскване на необичайни агресори, полигонни тренировки с използване на модерни тактики и въоръжения и не на последно място с приложения на магически умения, магически капани и магически стълкновения с могъщи магове.

С развитие на действието на романа,човечеството ускорява технологичното си развитие в непроучените области на познание на принципите на машинната телепортация. Строи транспортни станции за заселници и туристи. За пътници към Казината сред астероидите улесняващи  заселването на Астероидния пояс и спътниците на планетите-гиганти Юпитер и Сатурн.   

Земната цивилизация създава подходящи условия за живот на планетата Марс и най-големия астероид – Церера. Могъщи корпорации строят подземни градове по спътниците на Сатурн и Юпитер и орбитални туристически хотели с грандиозни изгледи към планетите – гиганти.

Човешката цивилизация израства млада и силна. Могъща флангова крепост на защитен фронт пред цивилизациите от Алфа Центавър, федерацията около планетата Прима-Давос и агресивната федерация Елани.

Младият защитник, Рем Землянина, се стреми да се добере до боговете чиито борби причиняват гибелта на прекрасни цивилизации като жестоко наказание за тяхното свободолюбие и стремеж към независимост. Зависими от преклонението си пред Боговете федерации, са изоставяни като използвани непотребни инструменти на произвола и отмъстителността на съюзите на подтисканите от тях по-малки звездни системи.

Началото на пътя за търсене на боговете започва след среща с богинята Астра в чийто сектор на отговорност попада и Слънчевата система. По-късно красивата богиня с която се среща Рем се оказва девойка на име Соланж, аватар за контакт от Централната планета – административен център на сектора на богинята Астра. Богинята използва този аватар за да се предпази от преки ментални капани при разузнавателните си контакти с агресивния непознат Могъщ от Земята чиято сила иска да прецени за да я докладва пред съвета на Крудзилите.

Подробности ще научите ако се заинтересувате от цялата космическа сага „Оцеляване сред звездите“ състояща се от няколко последователни романа.

Първият роман „Земята в прицел“ е издаден вече в България. Редактират се и следващите два романа от поредицата „Оцеляване сред звездите“.

Advertisements

One thought on “„Земята под прицел” от Ангел Брайт

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s