Високоволтовите приключения на Евър Синг из мултивселената продължават! (Ей, как звучи само!) Така че, нахлузвайте ръкавиците, затегнете ремъците на очилата и скачайте на борда на „Евърнес”! Втората книга от трилогията на Иън Макдоналд, „Бъди ми враг” (изд. „Студио Арт Лайн”), обещава да бъде още по-шеметна от своя предшественик!

„Бъди ми враг” продължава от там, където ни остави отвореният финал на „Беглец по равнините”. И скача!! Скача през Портала на Хайзенберг, скача с главата напред в неизвестното, и в субжанровото, и изобщо…! Ме кара и мен едва ли не да подскачам от кеф докато чета.

product_468

Паралелните вселени дават на Иън Макдоналд неограничена свобода да разчупи рамките на жанровете, да си прескача от една сай-фай разновидност в друга, и той безстрашно се възползва от това.

 

„Лошите” са по петите на „нашите”. Гениалният Синг старши все още се издирва.

Еверет, Сен и компания се озовават в мразовита версия на света, поредната алтернативна реалност сред безбройните комбинации на Целостта. Липсата на енергия ги притиска. Ако искат Евърнес да продължи да лети, то трябва непременно да си набавят енергия, и то бързо.

mcdonald-bemyenemyuk_thumb25255b125255d

Единственият им изход, изглежда, е Еверет да използва Инфундибулума (могъщата отварячка на портали към всевъзможните други измерения), с който е успял да се сдобие (с не малко усилия при това). И къде отиват? На вероятно единственото място, което може да помогне на Еверет да открие следата на татко си, запокитен нейде из безбрежната мултивселена. По кофти стечение на обстоятелствата, въпросното място е май и едно от най-кофти дестинециите във въпросната мултивселена.

baff6cfb6e5867b261a2a511116b1908

Добре доши на З1 (не тридесет и едно, а „Зъ”-1, като „Земя Едно”). Първата Земя. Земята на която е бил разработен Портала на Хайзенберг. Земя, която е неприкосновена. Защото е поставена под строга карантина. Защото там нещо се е оплескало. Ама много здраво!

 

Ужасът, който очаква екипажа на Евърнес на З1 е толкова всепоглъщащ, че ни кара да се замислим дали героите изобщо биха посмели да припарят до мястото ако подозираха с какво ще се сблъскат. А именно – интелигентна нанотехнология, която поглъща планетата, подчинява всичко живо и неживо на волята си. Нано-стихията няма никакво намерение да се спира докато не постигне абсолютно господство. А ако вземе да напусне границите на това измерение – просто бедна ти е фантазията в какъв мултивселенски апокалипсис може да се забъркаме!

14289220-_uy459_ss459_

Но освен да изследва различни версии на света, в „Бъди ми враг” Иън Макдоналд вече представя и алтернативните версии на някои от собствените си герои! Какво би се случило с даден персонаж, ако животът му бе протекъл по различен начин? Дребнички наглед събития могат да предизвикат радикална промяна в битието и характерите им. Изобщо – Ефектът на пеперудата в действие!

 

И това позволява не просто за куп забавни приключения, но и за интересни дилеми, емоционални и морални конфликти, така де – известно количество храна за размисъл. И разбира се – развитие на героите! Нищо в „Бъди ми враг” не стои на едно място!

product_469

А лошото е едно – сега и аз не мога да стоя на едно място в очакване на третата и последна част на трилогията „Евърнес” – „Empress of the Sun”! „Студио Арт Лайн”, моля не ме карайте да чакам дълго, че и без това вече обмислям дали да не опитам да прескоча до някоя алтернативна реалност, в която книгата е вече по книжарниците!

StarКнижар

 

Еверет Синг се е измъкнал от ноктите на враговете си с Инфундибулума – ключа към всички паралелни вселени. Но свободата му идва на висока цена: баща му е изгубен в някоя от милиардите паралелни вселени на Целостта.

З1 е първата Земя, разработила Портал на Хайзенберг, с чиято помощ може да се прескача между светове, но е поставена под карантина – никой не може да я посети… нито да я напусне. З1 обаче разполага с нещо, от което Еверет се нуждае: начин да открие баща си.

Заедно с капитан Анастейзия Сикссмит, дъщеря ѝ Сен и екипажа на Евърнес, Еверет ще се сблъска със страшната тайна на З1… А заедно с нея – и на своя най-ужасяващ враг.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s