„Беглец по равнините” е поредният повод да се доверявам с лекота на издателските избори на „Студио Арт Лайн”! Книга първа от трилогията „Евърнес” на Иън Макдоналд е едновременно ненатоварващ приключенски роман и балсам за душата на всеки фен на фантастичното. Любими Young Adult мотиви се преплитат с алтернативна история и стиймпънк декори! Мммм, ето какво ми трябваше за да си прекарам страхотно уикенда!

 

Capture

Да представя нещата сумарно:

 

-Младеж (Еверет Синг) ще спасява баща си, отвлечен от тъмни сили.

-Бащата е гений, отключил тайните за пътуване между безкрайните измерения на цялата мултивселена!

-Младежът, поемайки по дирите на изчезналия татко, преминава през портал към алтернативна Земя… в която фосилните горива не са на почит!

-Еверет обединява сили с екипажа на въздушен кораб, задвижван с електричество! (Тъй че, да, излъгах – няма да е „стийм”, ами ще е „електропънк”, или „Теслапънк”, или какъвто там друг изпълнен с мълнии субжанров термин си изберете!)

-И Еверет май го удря ток… ама от онзи, хубавия! На борда на кораба „Евърнес” среща със суперготина мацка-пилот, просто ум да ти зайде! То се е видяло – ще прехвърчат искри!

product_236

Това е първата книга на Иън Макдоналд, която чета, но от разговори с негови почитатели бях останал с впечатлението, че пише една идея по-тежички неща. А в „Беглец по равнините” още от самото начало се понесох на крилете на приключението и полетът беше опияняващ до последната страница.

 

И макар, че и по младия протагонист, и по хвъркатия стил явно си личи, че поредицата „Евърнес” се цели в младежката аудитория, това хич не значи, че историята е плитка или лишена от съдържание. ОК, да, ако сте чели (или гледали) една камара приключенски истории за момъка, който неохотно тръгва по пътеката на героя и задължен от обстоятелствата поема отговорността за бъдещето върху плещите си, ще си знаете в каква посока се движи и Макдоналд. Но това са си вечни сюжети, а одеждите, в които авторът ги е облякъл тук ги карат да звучат екзотично, грабващо и… абе, най-просто казано – страхотно!

product_239

Вложени са не малко старание и въображение в изграждането на паралелните реалности, техните обитатели и закономерности. И както подобава на една приказка – и тука си има вплетена поука. Съвсем ненатрапчиво, разбира се.

 

Книгата си има всичко, за да ме радва от сърце. Идеалното четиво за момчето в мен! Та, да, „Беглец по равнините” определено успя да грабне и един не-чак-толкова-Young А-дърт.

 11291920

Присъдата? Романът е всичко онова, което пищната корица обещава. И много повече! И като казах „корица” – тази тук е поредният удар в десетката за „Студио Арт Лайн”. Явно знаят не просто какво да издават, но и КАК да го издават.

 

Дали вече съм прочел и втората книга от „Евърнес”? Иска ли питане! Ревюто на „Бъди ми враг” долита още утре на „Книжни Криле”!

StarКнижар

51egvltaoul-_sy344_bo1204203200_

Няма само едно „ти“. Има много „ти“. Ние сме част от многообразието на вселените в паралелните измерения… и бащата на Еверет Синг е открил път към тях. Сега баща му е отвлечен и сякаш никога не е съществувал. Все пак има една улика, която синът му може да последва – мистериозното софтуерно приложение Инфундибулум. Програмата е карта, не само за Десетте познати свята, а за цялата мултивселена – и съществуват хора, на които много им се иска да се доберат до нея. За да я опази и за да спаси баща си, Еверет се нуждае от приятели: като например капитан Анастейзия Сикссмит, нейната осиновена дъщеря и екипажа на въздушния кораб Евърнес.

Capture1

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s