Миналата година от издателство „Емас” ни зарадваха с „Червената ябълка” – прекрасна и топла приказка (въпреки зимните фонове) от Феридун Орал. Турският разказвач и художник ни беше напълно непознат преди да прочетем книжката, но един досег с творчеството му ни беше достатъчен да оценим високо таланта му. Ето защо много се зарадвахме, когато скоро последваха не една, не две, а цели четири нови детски книги на Феридун Орал! И днес ще ви разкажем за една от тях: „Как змейчето прояло отново оризова каша”.

kak-zmeycheto-proyalo-otnovo-orizova-kasha-tvardi-koritsi_1.jpg

Освен качеството и твърдите корици на издането, веднага прави впечатление и фактът, че Орал не се е опитал да подражава на самия себе си и да повтори успеха на „Червената ябълка” с нещо сходно. Макар и техниката, и цветовата гама да са до известна степен близки до видяното в първата му издадена у нас книга, усещането в „Как змейчето прояло отново оризова каша” е напълно различно.

 

Симпатичното змейче на Орал носи ехо от илюстрациите на знаменития Морис Сендак в примес с дълбок поклон към културата на далечния изток. Множеството детайли и декоративни елементи превръщат рисунките в малка изложба, която наблюдаваме страница след страница заедно с приказката.

Zmeicheto_Body-5

А тя е за едно люспесто сладурче, което един ден решава, че менюто му има нужда от разнообразие, особено пък имайки предвид, че предстои и рожденият му ден. Оризовата каша му е доскучала до втръсване, време е за експерименти! Предстои пътуване в търсене на нови деликатеси! Портокали, къпини, кокоси… Какво ли ще се услади на змейчето?

 kak-zmeycheto-proyalo-otnovo-orizova-kasha-tvardi-koritsi.jpg

Всяка сутрин мама змеица слагала на своето змейче купичка топла оризова каша за закуска.

 Но един ден нейното пораснало вече дете решило, че кашата вече не е за него и трябва да намери нещо по-добро, нещо различно. Така започнало пътешествието на малкия змей през поля и гори в търсене на нещо ново, за да стигне накрая…

 Къде ли?

Е, това ще узнаете от новата книжка на турския художник Феридун Орал.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s