С вече три книги зад гърба си, близнаците Тапър на Джеф Родки нееднократно са взривявали книжарниците. Е, с четвъртата си книга вече е ред да взривят и Интернет! Феновете на близнаците определено не могат да се оплачат. Поредната (и за сега последна) част на хитовата младежка поредица връхлита на в превод на български език по-малко от месец след световната си премиера. Не може да им се отрече – от „Егмонт” действат скорострелно!

97895427201641492771278.6611

Това е официалната история на няколко тотално ненормални неща, които се случиха на Клаудия и Рийз Тапър в Интернет, включваща много полезни съвети за това как да се държим онлайн (+ как да НЕ СЕ държим), съставена като общественополезен труд в полза на други 12-годишни деца.

 

Истината е, че тази анотация не ви дава дори и най-бегла представа за всичко онова, което ви очаква в „Близнаците Тапър взривяват нета” (апропо – много готин превод на „The Tapper Twins Go Viral”). Ако вече сте чели предните книги на Джеф Родки (или пък поне сте чели ревютата на предните книги на Джеф Родки), то вече имате представа от специфичния формат на романите и оригиналното им художествено оформление. Ако пък тепърва нагазвате в темата, то бегом към предните ревюта, и после обратно тук! 

 

И сега, да си дойдем на думата. Какво НАИСТИНА ви очаква в „Близнаците Тапър взривяват нета”?

tapper1.PNG

Естествено, традиционните за серията истории, предадени под формата на мейли, чат логове, обмяна на SMS-и, скрийншотове от екрани, коментари в нета и каква ли не още обмяна на информация от цифрово естество. Книжката прилича на хартиената версия на мултимедийно торнадо, завихрено от главните герои, т.е. Клаудия и Рийз Тапър. Хапливите им онлайн диалози и дигитални дрязги са се доказали като лек и неангажиращ източник на забавление, но и не само това.

tapper2.PNG

Истинската сила на книжките за близнаците Тапър всъщност се крие не в интересната опаковка на историите, а в острата сатира, която така безпогрешно е нацелила редица елементи и ситуации от нашето ежедневие. Това беше доста отявлено в третата част (нали си спомняте колко пародийно го беше подкарал Родки с изборите?) и определено продължава с пълна пара и в четвъртата.

tapper3.PNG

Но този път на подбив са взети онлайн общуването с всичките му там последни писъци на мобилната мода. Не са пощадени и разните интернет знаменитости, блогъри, влогъри, YouTuber-и и т.н. Авторът се е погрижил да окарикатури информационното замърсяване, всевъзможните интернет феномени и течения, на които често робуват днешните хлапета, въоръжени с телефони и таблети. (Следвайки „светлия” пример на възрастните, разбира се. Да, да, не отричай – нали и ти си цъкаш из Фейсбук, докато шефа не гледа и разпращаш линкове с клипчета на кихащи панди и шантави котки!)

tapper4

Принципно книгата е насочена към децата, но без да подценявам интелигентността на малките читатели, не мога да не се запитам дали ще схванат целия социален коментар, вмъкнат вътре. Дано!

 

Не ме разбирайте погрешно, „Близнаците Тапър взривяват нета” далеч не е порицателна проповед срещу съвременната онлайн зависимост. Джеф Родки се стреми преди всичко да ви забавлява. И това определено му се отдава. Но ироничният хумор спрямо ролята на Интернет и социалните мрежи издига книжката над това. Родки неусетно ни кара освен да се посмеем и да се замислим за начина, по който използваме технологиите в общуването, играем роли и създаваме фалшив имидж в борбата за лайкове и пр. криворазбрана онлайн популярност.

 

Ъъъъ… между другото, нали не сте забравили да харесате ревюто и да се абонирате за блога? 😛

 

TapperTwins4_cover copy1492771280.6871.jpg

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s