Хората се борят за власт. Драконите – за свобода. Политически игри и подмолни интереси. Жажда за мъст и справедливост. Поредицата „Спомен за пламъци” на Стивън Диас и „Студио Арт Лайн” продължава със „Скалният крал”!

product_455.jpg

В полите на Гръбнака на света се разгарят бунтовни огньове. Пожар, разпален от древно пророчество. Червените ездачи настъпват. А пламъците, понесени на крилете на драконите, могат да погълнат целия свят.

Защото от слънцето ще изплува бял дракон, а на белия дракон – червен ездач. Крадците и лъжците ще затреперят и заридаят, защото ездачът ще се зове Правда, а драконът – Възмездие.

 skal1.PNG

В първата част драконите бяха роби на хората, великолепни и красиви животни, чийто разум бе замъглен от триковете на алхимията. Драконите са в ролята на ездитни животни, летящ превоз, скъпо хоби, демонстрация на сила и социален статус… Една ослепителна, бяла женска е подарена като сватбен подарък на принц Джехал (точно какво в нашия свят някой знатен аристократ от Арабия би получи расов кон, например). Но нещата за хората се объркват, когато бялата Пряспа излиза от мъглата на опиатите и си припомня коя е всъщност. И кои са драконите.

king-crags-french-le_roi_des_cimes

„Скалният крал” е непосредствено свързан с тази предистория. Прологът покрива събитията от предната книга и директно продължаваме нататък. И продължаваме с размах! Първата книга си беше динамично въведение, втората пък я надскача многократно по епичност. Драконите ще разперят криле и революцията им ще се издижне. А от висините върху доскорошните им господари ще се посипят огън и жупел! … Или пък не?

 12687986

Обрати ще има, и не винаги ще сте в състояние да ги предвидите. Което обаче съвсем не значи, че Диас ще хвърля някакви изсмукани от пръстите изненади, които да стоят нелогично на фона на останалото действие. Не. Просто човекът си е планирал всичко добре и поднася информацията внимателно.

 

И като стана дума за информация, родословните дървета, които са поднесени в началото на книгата са наистина добре дошли. На моменти просто трябва да отворя там, за да ми се избистри картинката. Кой за кого е женен, този на онзи какъв му е… Не, че го избива на сапунена опера. Просто доста народ се опитва да се докопа до кацата с меда (разбирай – трона, властта, световното господство и т.н.). А дали изобщо някой ще успее? Май не ме интересува особено. Все още не се чувствам особено съпричастен към нито един от човешките герои. Май просто ще си остана от лагера на драконите!

 king-of-crags

Стивън Диас може и да не е царят на дълбоките характери, паметните персонажи и харизматичните герои, но затова пък е майстор на доброто темпо! Това, което ми направи страхотно впечатление в „Елмазеният дворец” явно не е било случайност. Диас отново се придържа към бърз, увлекателен стил, кратки глави, вихрена скорост на разказа… Сякаш авторът е изчислил всеки ред, подобно на кино монтажист, който реже внимателно кадър по кадър, за да тече действието гладко и екшънът да те държи до самия край.

 

Светът се разгръща, но това става без мудни описания и разточителни въведения. Цялото изграждане на вселената на „Спомен за пламъци” става с внимателно подбрани щрихи, вметнати неусетно на правилните места. Две-три думи тук, елементи от диалога там, и добивате доста добра представа за това, което се крие „отвъд хоризонта”.

 skal2

Корицата е изпепеляващо добра! И предната, и задната! (Както и тази на „Елмазеният дворец” между впрочем.) Дело е на Стефан Вълканов, благодарение на когото книгите на Студио Арт Лайн не веднъж са изглеждали по-грабващо от оригиналните издания на английски. Не много книги могат да се похвалят със задна корица, която съвсем спокойно би могла да бъде и предна, нали? Направо драго ти става като видиш българска корица, която е не просто на ниво, но е и истински конкурент на западните.

product_456.jpg

И всъщност, вече ми се иска час по-скоро да видя родните корици на трета и четвърта книга от „Спомен за пламъци” – „The Order of the Scales” и „The Black Mausoleum”. Надявам се, че от „Студио Арт Лайн” ще ни зарадват скоро и с втората половина на тази екшънска фентъзи сага!

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s