Анета Дучева и издателство „Жанет 45” ни представят „Лунната люлка” – с нежна корица и поетично заглавие, сякаш излезли от сън!

И тогава разбираме, че зад тях всъщност се крият четири истории, които могат доста да ви изненадат.

Със своето съвременно звучене.

Със смелостта, с която повдигат трудни и зрели теми.

И с творческата сила, с която се опитват да научат младия читател на толерантност, милосърдие и човечност.

lunnata-lyulka-prikazki-za-detsa

Новата ученичка Ана е посрещната от съучениците си с шушукане, надсмешка и подигравки. „Куца патка!” – наричат я те, когато забелязват, че единия крак на момичето е по-къс от другия. Обидите продължават и по повод на ортопедичните й обувки, далеч от представите за красиво и модерно. Ден след ден съучениците на Ана я унижават. Думите им, израз на необмислена, произволна жестокост, инстинкт да атакуваш всеки, който е по-различен или по-слаб, я жигосват като нагорещено желязо и оставят дълбоки белези в душата й.

lilka1.PNG

Четем и може би отначало си мислим, че подобни сцени нямат място в приказките… После пък осъзнаваме, че далеч по-некрасиви ситуации се случват ежедневно. В класните стаи и по училищните коридори. На двора и по кварталните игрища. На улицата. Дори у дома. А когато го осъзнаем започва да ни се иска тези сцени да се случваха единствено и само в приказките.

liulka1.PNG

Именно за тази кауза се бори и Анета Дучева със своите истории – четири топли и затрогващи модерни притчи, включени в „Лунната люлка”. До сущ като лунната фея, която помага на куцото момиченце да намери смелост, самоуважение, самочувствие и вяра, авторката се стреми да вдъхне тези усещания и у онази част от читателите, които се нуждаят от тях. И да подтикне към размисъл онези, другите, с острите езици и презрителните погледи. Да припомни, че всяко човешко същество крие в себе си цял един свят от чувства и емоции, и че този свят често пъти е много нежен и раним.

liulka3.PNG

Освен историята на Ана, тук ще прочетете за един дърдорко на име Иван, за който думите сякаш са изгубили своята стойност и той залива с тях околните за щяло и нещяло. Един магьосник ще го постави в неизгодно положение и ще го накара да промени отношението си. Ще научите и за една пакостлива фея, която сама ще си изпати жестоко и тогава ще има отчаяна нужда от приятели. Ще се запознаете и с госпожата по география, която превръща уроците си в същинско пътешествие на въображението! Дари Родопска помага на учениците си да се докоснат до далечните кътчета, за които се разказва в учебника, преобръщайки представите им за учебния процес.

liulka4.PNG

Макар и откровено приказна, „Лунната люлка” е една по-различна книга, която не се страхува да хвърли светлина и върху по-тъмните ъгълчета на детството. Красивите илюстрации и фантазнте ситуации вървят ръка за ръка със същественото и истинското, превръщайки историите на Анета Дучева в храна за размисъл за малки и големи.

Книголюба

 

Писателката Анета Дучева e родена през 1960 г. в град Провадия. Завършила е английска филология във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Работила е като учител по английски език. В периода 1986–1990 г. има публикации в периодичния печат, работи и като сътрудник на Радио Варна. Автор е на книгите „Тони-Пони“,„Гого“ и „Джобното човече“. 

Книгите на Анета Дучева са представяни в Българския културен институт в Берлин, в Българските училища в Берлин и Хамбург, на Националния фестивал на детската книга, в много училища и библиотеки в България.

 „Тони-Пони“ е издадена на немски език през 2011 г. Представена е на Панаира на книгата в Лайпциг, а след това и в немски библиотеки в Берлин. Анета Дучева бе удостоена с Националната награда „Константин Константинов“ за 2014 г. в категория „Автор“ за книжката си „Лунната люлка“ на XVI Национален фестивал на детската книга в Сливен, който се проведе 7-9 май 2014 г.. Автоката на „Лунната люлка“ представи книжката по време на фестивала и се срещна със свои малки почитатели,с които разговаряха за приятелството, красотата, добротата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s