Някой там, в издателство „Лист”, явно се изживява като своеобразен литературен Индиана Джоунс! След като се погрижиха до българския читател да достигне „Котаракът и Дяволът” от Джеймс Джойс, сега „Лист” продължават поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” с друга изненадваща (и едва ли не апокрифна) история, открита из стари ръкописи и прашасали документи. От авторката на „Франкенщайн, или новият Прометей“ до нас достига една красива детска приказка, която ще ви заплени.

„Морис, или къщичката на рибаря” е творба, която заслужава да бъде издадена (и прочетена) далеч не само като литературен куриоз из библиографията на бележитата Мери Шели.

product_1202

Историята е семпла и непретенциозна, но едновременно с това – трогателна и красива. Разказва се за едно младо момче, тринадесет годишният сирак Морис. Останал сам на света, без да притежава нищо друго, освен дрехите на гърба си, Морис въпреки всичко не губи надежда. Той се справя с живота тъй, както умее – с помощта на своята честност, трудолюбие и всеотдайност. И както често става в приказките, добрината му бива възнаградена. Съдбата дарява Морис с една от своите усмивки. Не е много. Но е достатъчно. Може би момчето най-накрая ще открие истински дом и семейство?

17634840_446431695692495_5182088650115999728_n

Макар и писана преди близо два века, намирам, че „Морис, или къщичката на рибаря” има какво да каже и днес. Парадоксално е как можем да живеем едновременно презадоволени и нещастни. Нима е нужно да поемем жестоките удари на живота и да започнем от дъното, за да познаем истинското нещастие и да оценим важните неща? Може би не. Може би просто са ни нужни истории като „Морис, или къщичката на рибаря”, за да ни напомнят колко много имаме и какви щастливци сме всъщност.

ribariat3a

Художничката Мила Янева-Табакова придава допълнителна дълбочина и поетичност на текста на Шели, обогатявайки четенето със своите красиви илюстрации.

 3814489_back__b

Жената, на чието въображение светът дължи появата на д-р Франкенщайн и неговото чудовище, е автор на забележителна детска история! Допреди двайсет години само шепа английски учени, изследвали ред по ред дневниците на Мери Шели, знаят, че през 1820 г. тя е написала кратка творба като подарък за едно момиченце. Никой от тях обаче не я е виждал.

 

Това е второто заглавие в поредицата им „Детски шедьоври от велики писатели” след „Котаракът и Дяволът” от Джеймс Джойс. Преводът е дело на Боряна Даракчиева, а илюстрациите на Мила Янева-Табакова трогват душата не по-малко от историята на малкия Морис.

 

„Морис, или къщичката на рибаря” е завладяваща книга, но в продължение на век и половина не вижда читатели. Уилям Годуин – бащата на Мери Шели, който има собствено издателство и книжарница, отхвърля ръкописа с мотива, че е твърде кратък – само 39 страници. След смъртта на авторката споменът за нейната история „Морис, или къщичката на рибаря” избледнява напълно.

Advertisements

One thought on “„Морис, или къщичката на рибаря” от Мери Шели

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s