Какво по-хубаво от една весела детска книжка, написана с любов и пълна с топли, жизнерадостни рими и прелестни илюстрации? Аз ще ви кажа! ДВЕ весели детски книжки, написани с любов и пълни с топли, жизнерадостни рими и прелестни илюстрации! „Какво прави вятърът, когато не духа?” и „Хей, таралежите, защо ми се ежите?” на Петя Александрова (една от любимите ни български детски писателки) и издателство „Фют” (едно от любимите ни български детски издателства) са чудесно четиво за най-малките и гаранция за много усмивки! Освен това, самата авторка споделя за опита и вдъхновението при писането на стихчета за малчуганите.

vyatar1.PNG

„Какво прави вятърът, когато не духа?” е един от ония въпроси, които само децата могат да ти зададат! И кой да отговори по-добре от някой, който е посветил творчеството си на малчуганите и наистина ги познава добре?

vyatar2.PNG

Петя Александрова е живото доказателство, че не всички хубави детски стихотворения са ни завещани в томовете от детството на нашите родители. Има български автори, които и до днес неуморно пишат за най-малките и го правят съвсем не по-зле от класиците в читанките!  ( https://www.fiut.bg/kakvo-pravi-vjat-r-t-kogato-ne-duha.html )

vyatar3.PNG

„Хей, таралежите, защо ми се ежите?” пък е такова едно заглавие, които просто моментално ме спечели! След „Таралежите се раждат без бодли” и „Войната на таралежите” имам все хубави асоциации с всичко детско, съдържащо думата „таралежи” в заглавието си! Тук стихчетата са дори по две на страница и всяко едно от тях безпогрешно успява да уцели тема от ранното детство и да я предаде със закачливо чувство за хумор. От разтурената стая до разклатените зъбки и какво ли не още! ( https://www.fiut.bg/hej-taralezhite-zascho-mi-se-ezhite.html )

taraleji1.PNG

„- Какво ще желаете днес за обяд? –

попитали шипковия мармалад.

Той кимнал любезно от своя буркан:

– Аз пазя диета и нищо не ям.

Но щом настоявате, само за днес

злояди деца ми сервирайте. Шест!“

taraleji2.PNG

Героите от стихчетата оживяват във всички цветове на дъгата в детайлните илюстрации на Биляна Господинова. Художничката е рисувала не една и две детски книжки, в това число и такива на автори от ранга на Елин Пелин и Асен Разцветников. А един поглед стига, за да се убедите, че се е постарала много и за „Какво прави вятърът, когато не духа” и „Хей, таралежите, защо ми се ежите?”.

taraleji3.PNG

Двете заглавия са част от прекрасната поредица на издателство „Фют” „Смях и забавления с весели стихотворения”. Надяваме се в близко бъдеще да ви представим още книжки от серията!

А как се пише едно детско стихотворение? Оставяме на майстора да ни разкаже! Самата Петя Александрова споделя „от кухнята“:

„Как се прави едно детско стихотворение? Не знам. Бих искала да отговоря спокойно и убедено: „О, то е толкова лесно, стихотворенията са като децата – за да растат бързо и да станат хубави не се иска нищо особено: да лягат раничко, да ядат повече, да тичат и скачат на воля, да ги целуваш за лека нощ…“ Само че нещата не са нито толкова лесни, нито толкова прости, а са мъничко своенравни, неочаквани и необясними. Със сигурност стихотворенията за деца (а това се отнася и до приказките за деца, поне при мен е така) не се „случват“ по начина, по който се „случват“ тези за възрастни, където вратата на вдъхновението се отваря при висока вълна от емоции: радост, горест, вина, страх, очакване, обида…

Когато децата ме питат: „Откъде ви идват стихотворенията на ума?“, аз обикновено отговарям шеговито: „Наоколо е пълно с детски стихотворения, хвърчат като залутали се пчелички, просто протягам ръка и хващам първото…Не чувате ли как жужат?“ Това никак не е измислица, обаче. Понякога детското стихотворение е една или няколко думи, които си дочул на улицата или в трамвая. Ушите ти ги ловят и по-нататък става нещо с тях – сприятеляват се, навързват се една с друга, викат трета, четвърта, пета думичка… Появява се някаква закачка или вече аз самата я търся и викам наум, защото за мен усмивката, закачката, нежната, доброжелателна ирония в детските стихотворения са почти задължителни.“

vyatar4.PNG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s