„Проблемът със Земята е, че аз съм оттук” (изд. „Хермес”) е най-новата издадена на български книга от серията „Скъпо тъпо дневниче” на Джим Бентън. А шестият том от записките на ученичката Джейми Кели наистина заслужава шестица! Жалко, че в училище не са на същото мнение относно домашното на Джейми!

 problemat_na_zemiata_hrm

Шест не е малка цифра, когато става дума за книжна поредица, а Джим Бентън успява да намира нови и нови сюжети за всяка следваща част на „Скъпо тъпо дневниче”. Този път събитието е пристигането на нова ученичка в училище „Макъръл”. Новото попълнение се нарича Колет и май пристига директно от Франция, с прилежащия си страхотен френски акцент, който така се котира сред съучениците й. Джейми също си опитва силите с акцента (имитира го от телевизията), но сигурно вече се досещате как завършват опитите й. Не е лесно да си в начален курс, а още повече ако се казваш Джейми Кели!

std6.PNG

Акцентът обаче далеч не е единственото преимущество на Колет. Новодошлата се оказва по-хубава от самата Анджелин (блондинката е детронирана!), предана като Стинкър (любимото куче, душата на поредицата!), а престъпният й гений съперничи дори на Изабела.

 

Анджелин (ако не знаете случайно) е вечния опонент за Джейми, но далеч по-тежка категория. В продължение на пет книжки до момента Анджелин се е оказала несломима, а сладурът Хъдсън Ривърс (по който Джейми си пада) май забелязва само нея. Логичното предположение е, че след като бие по точки Анджелин, Колет  ще се превърне в новия идол за Джейми и Изабела… Но дали ще стане точно така? А може би отколешните съпернички ще обединят сили срещу нова заплаха?

std6_1.PNG

На всичкото отгоре момичетата имат възложен училищен проект и сега е момента Джейми да блесне със своята силна страна, а именно – артистичния си талант. Анджелин обаче се цепи от групата и решава да действа соло, за да не дели успеха си с никого другиго. Колко подло!

 

А да не забравяме и новата учителка, нали си я спомняте от книжка 5? На леля Каръл й предстои нещо голямо… Ще се ЖЕНИ! Подготовката за сватбата тече с пълна пара, а нервите на горката бъдеща булка ще бъдат опънати до крайност.

 

„Проблемът със Земята е, че аз съм оттук” отново не разочарова. Джейми далеч не е пример за подражание, но и ролята й съвсем не е такава. Главната героиня в „Скъпо тъпо дневниче” е нормално (пък макар и особено в очите на някои) момиче, което съвсем естествено прави грешки, а ние можем да прочетем за тях в дневника й и да си извадим изводи. Джим Бентън взима реалистични ситуации от ученическото ежедневие и чрез щипка преувеличение и обилна доза хумор ги превръща в истинско забавление – едновременно леко подривно, но и поучително. Радва и фактът, че героите търпят известно развитие и се забелязва лека навързаност на събитията с предните части, която ще заинтригува и зарадва феновете на поредицата.

std6_2.PNG

 

Възможно ли е някое момиче да е по-съвършено от най-съвършеното момиче на света?

 

В училището на Джейми постъпва нова ученичка – Колет. Тя идва от училище „Уодхаус“, което със сигурност е много по-страхотно от „Макъръл“! Колет е умна като Изабела, предана като Стинкър и най-важното – много по-хубава от Анджелин! Тя има всички шансове да детронира Анджелин в годишното гласуване за най-красива ученичка. За Джейми и Изабела остава надеждата отново да спечелят в категории най-артистична и най-умна ученичка (все пак никой не може да стъпи на малкия пръст на Джейми в декорацията с пайети).

 

Възможно ли е обаче най-големите врагове да станат най-добри приятелки? И да се окаже, че всяко място е едновременно Най-прекрасното място на света за някого и Най-ужасното място на света за другиго?

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s