„Могат ли възрастните да станат хора?” – с такова убийствено заглавие петата книжка от поредицата „Скъпо тъпо дневниче” на Джим Бентън и издателство „Хермес” рискува директно да ни стане любимата!

mogat_li_vuzrastnite_da_stanat_hora_hrm

Когато стане възрастен, човек губи чувството си за хумор, както губи зъбите, косата и усета си за мода. Те са големи, вечно намръщени и ужасяващо космати. Могат да прекарат часове наред в безсмислени дейности. И никога да не се усмихват. Джейми не знае какво представляват възрастните и откъде произхождат. Но е сигурна в едно: не иска да става като тях.

 

С теб сме, Джейми! Редовно питаме в аптеката за хапчета смалидон! Но докато не ги открием най-доброто средство срещу нежеланото порастване си остават забавните детски книги! А интересно дали и леля Каръл си служи с тях? Тя е единственото изключение, което Джейми познава!

std5.PNG

Тя е млада и красива и изглежда така, както вероятно е изглеждала майката на Джейми, преди да бъде заразена с Майчинство. За ужас на момичето, леля Каръл започва работа в училищната канцелария. Оказва се обаче, че тя притежава необикновена сила, която променя живота на Джейми и Изабела. И че понякога и най-ужасните възрастни могат да станат отново хора, поне за малко.

 std5_2.PNG

Виж, останалите възрастни, те са съвсем друга работа. Учителят на Джейми например никога не се усмихва! Представяте ли си?! А уж всеки би трябвало да притежава тази вродена способност. Нужен е само повод. Примерно, за Изабела идеалният повод за широка усмивка е някоя лепкава ситуация, в която братята й се забъркат в неприятности и гневът на родителите им се стовари върху тях. Анджелин пък сигурно се усмихва когато си мисли колко по-красива е от еднорог… или от водопад… А за Джейми? Ох, Джейми не просто се усмихва от ухо до ухо, ами направо е готова да се кикоти, когато си мисли как гореспоменатият еднорог ритва Анджелин надолу по водопада!

std5_1
Така изглеждате в очите на Джейми ако четете дневника й без позволение!

Джим Бентън продължава да доказва, че умее да влиза в положението на децата от начален курс… Авторът не само успява да улови духа на една несигурна и трудна възраст, но го прави и с много хумор и шашави карикатури, позволявайки на читателите да се посмеят на собствените си проблеми.

 

Маратонът продължава и утре със „Скъпо тъпо дневниче – книга 6: Проблемът със Земята е, че аз съм оттук”!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s