Когато преди близо две десетилетия за първи път се докоснах до магията на Хари Потър и през ум не ми е минавало, че книгите ще се превърнат в такъв културен феномен! Навярно дори и самата Дж. К. Роулинг в най-смелите си фантазии не е мечтала за такъв огромен успех. Но ето, че днес пленителният свят на Хогуортс има повече почитатели от всякога, книгите се радват на нови и все по-красиви издания, а техните герои напускат страниците и смело се разхождат по театралната сцена, кино-екраните… че дори и под формата на фигурки „Лего”! Най-новото книжно допълнение към вселената на Роулинг се нарича „Фантастични животни и къде да ги намерим” и… Е, не, не ме прекъсвайте, де! Не, това още не сте го чели, защото това не ви е книгата „Фантастични животни и къде да ги намерим” от 2001! Това е „Фантастични животни и къде да ги намерим: Оригинален сценарий” (изд. „Егмонт България“)!

jkr1

След успеха на сценария на „Хари Потър и Прокълнатото дете”, който бе приветстван от мнозина като осмата книга от серията съвсем не е чудно, че и сценария на новия филм „Фантастични животни и къде да ги намерим” също бе издаден в подобна форма.

hpfb_bookmark1488473668-5345

Принципно, филмовите сценарии рядко се издават като книги. По-често някой писател получава задачата да напише романизация на филма, но случаят тук не е такъв. Но и нищо чудно, когато сценарият е дело на самата Дж. К. Роулинг, нали? Никой не би искал да чете преразказа на някой друг, когато има възможността да се докосне непосредствено до творчеството на самата създателка на Хари Потър!

fb1

И сега, за тези, които все още не са разбрали…

„Фантастични животни и къде да ги намерим” е заглавие, което се споменава нееднократно в оригиналната серия романи за Хари Потър. През 2001 година излиза и реална книга, написана от Роулинг, която е оформена като псевдонаучен труд, представляващ документираните описания и навици на редица приказни животински видове. Както гласи и анотацията, „копие от „Фантастичните животни и къде да ги намерим“ обитава почти всеки магьоснически дом по света. Сега, само за определен промеждутък от време, мъгълите също ще имат възможност да научат къде живее петоногът, какво яде пухкавелът и защо е най-добре да не оставят мляко близко до бодливеца.” Книгата жъне успех, не само защото е част от така популярната вече вселена на Хари Потър, но и защото продажбите й, подобно на тези на „Куидичът през вековете” са с благотворителна цел и подпомагат фондацията Comic Relief. Двете книги общо са помогнали за набирането на над 17 милиона паунда в помощ на хуманитарни каузи и деца в нужда.

fb2

В края на миналата година пък по екраните връхлетя пищният филм със същото заглавие. „Фантастични животни и къде да ги намерим” се оказа дългоочаквано екранно зрелище, което пренесе зрителите отново в света на магьосници и митологични зверове и послужи като предистория на сагата на Хари и компания.

Или казано накратко – с „Фантастични животни и къде да ги намерим: Оригинален сценарий” цикълът се затваря. От книгата, към екрана и обратно към книгата.

fb9

Дж. К. Роулинг ви кани да се потопите в една изцяло нова ера на магическия свят…

 Изследовател и магизоолог, Нют Скамандър току-що е приключил околосветското си пътешествие в търсене на редки и необичайни магически създания. Пристигайки в Ню Йорк той мисли, че посещението му ще е много кратко. За нещастие куфарът му бива взет по погрешка и някои от фантастичните му животни изчезват в големия град. А това вещае беда за всички…

fb7

 „Фантастичните животни и къде да ги намерим“ бележи дебюта на обичаната и световноизвестна авторка на книгите за Хари Потър – Дж. К. Роулинг – като сценарист и вече може да бъде видян на голям екран. Ролята на Нют Скамандър се изпълнява от носителя на „Оскар“ Еди Редмейн. Действието се развива повече от 50 години преди историята на Хари Потър да започне и ни представя нови, невероятни герои. Това е една епична, изпълнена с действие история за приятелство, магия и бъркотия, която не би могла да бъде по-добра.

hpfb_bookmark21488469208-2591

Естествено, че всички бихме искали Роулинг да напише нов роман, но поне за момента това е най-близкото, което ще получим. Да видим изявата на една известна писателка за първи път като сценарист е любопитно. Интересно е и да видим как е изграден скелета на филма – слово, което тепърва ще бъде претворено във визия.

hpfb_bravo1490097747-4876

Ако вече сте чели „Хари Потър и Прокълнатото дете” (или пък друг филмов сценарий) вече сте наясно със структурата на книгата. Сцена след сцена, с малко, но добре подбрани думи ни се скицира обстановката и обстоятелствата, в които се намират героите, а след това идва ред на диалога. Вероятно ще ви е нужно малко време, за да свикнете с факта, че не четете традиционен роман, но след това всичко върви гладко и бързо. (И оставя много на въображението, особено в случай, че не сте гледали филма.)

fb4

Дизайнът на книгата е нещо, което наистина ви кара да искате да я притежавате. Дори и да предпочитате да изгледате отново филма, вместо да го прочетете, то просто не можете да устоите на изкушението да поставите „Фантастични животни и къде да ги намерим: Оригинален сценарий” на рафтчето до останалите книги от Хари Потър колекцията. Причината за това са твърдите корици с изящна декорация, както и семплите, но много стилни илюстрации, изпълващи страниците. Изданието просто гали окото на феновете! (За повече информация относно виновниците за художественото оформление – вижте в края на ревюто!)

fb3

Без „Фантастични животни и къде да ги намерим: Оригинален сценарий” библиотеката на почитателите на Роулинг няма да е пълна! Не пропускайте шанса да се потопите отново в света на Хари Потър – в една по-различна ера и с едно по-различно четиво!

fb5

Книголет

fb8

fb6

Advertisements

One thought on “„Фантастични животни и къде да ги намерим: Оригинален сценарий” от Дж. К. Роулинг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s