Малката Ванда за първи път се сблъсква с училището! А ние пък се сблъскваме за първи път с малката Ванда! Как така не сме чели нищичко от приключенията на осемгодишната фурия с щур характер и златно сърце? И то при все, че това е вече осмата от книжките за Ванда, които излизат у нас с логото на „Гея-Либрис”, и десета преведена на български творба от немската авторка и илюстраторка Дагмар Гайслер? Крайно време е да поправим грешката си! И новата книжка „Ванда – първи приключения в училище” е повече от удобен повод да го направим! 

vanda.PNG

Ванда е едно от ония литературно-рисувани геройчета, към които е трудно да не храниш искрена симпатия! Тя е едно нахакано, остроумно и чаровно момиченце, което въпреки най-добрите си намерения някак си все успява да се забърка в неприятности. А това е добре дошло за малките читатели. Първо, защото ако няма някакви неприятности и приключения няма да е интересно. И второ, защото всяко дете волю или неволю сегиз-тогиз сгазва лука и е много приятно да знаеш, че не си единствен, нали? Може би дори си казваш: „Ето, и мене ме сполетяха подобни беди като Ванда, кой знае дали и за мене няма да напишат книга един ден!”

vanda1.PNG

Още с разгръщането на книжката ни посрещат весели и приветливи страници, изпълнени с цветове. Едрите букви и различните шрифтове правят художественото оформление още по-подходящо и приятно за децата. А разказвач е самата Ванда! Ще се запознаете с нея, както и с някои от нейните приятели, като Макс, Кати и Ото, както и с добронамерената учителка, чието търпение ще бъде поставено на истинско изпитание! От първи стъпки в четенето и писането до плановете за лятно градинско парти за учениците – Ванда е готова да се впусне с главата напред във всяко предизвикателство и… да обърне всичко с краката нагоре! Не нарочно, разбира се.

vanda2.PNG

Илюстрациите на Дагмар Гайслер са наистина чудесни и разказват историята ръка за ръка с текста. Страниците на книжката летят неусетно, а усмивката не слиза от лицето ви докато четете. „Ванда – първи приключения в училище” определено ще разведри деня ви, а с романчето ще могат да се справят дори и деца, които все още сричат. Много подходяща историйка за читатели, които са около възрастта на Ванда. (Или пък за такива, на които адски им се иска все още да бяха на възрастта на Ванда!)

vanda3.PNG

Дагмар Гайслер е родена в Зиген през 1958. Учи графичен дизайн във Висбаден. Сега живее и работи като автор и илюстратор на свободна практика близо до Мюнхен. Илюстрирала е много книги за деца. Като автор и илюстратор е публикувала картинни и картонени книжки и читанки, многобройни книги за деца и момичета. У нас е позната най-вече с любимите на хиляди деца книги с патилата и победите на Ванда. За „Ванда и бандата на момичемразците“ получава през 2007 наградата за илюстрирана детска книга „Пенцбергер Урмел“.

vanda4

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s