На 6 октомври 2016, по случай деветдесетата годишнина от първото издание на „Мечо Пух”, милионите почитатели на творчеството на А. А. Милн получиха възможно най-добрия подарък! Юбилеят бе отбелязан със съвсем нова книга за Мечо Пух, официално продължение в духа на оригинала. Книгата е вече издадена и у нас, така че сгушете се удобно, отворете си гърненце с мед и разгърнете „Най-доброто мече в цял свят”!

pooh2

Точно както и първото официално продължение, „Завръщане в Голямата гора” от Дейвид Бенедиктъс от 2009 година, и „Най-доброто мече в цял свят” също достига до нас чрез „Егмонт България”. Другото общо между двете книги е, че и двете са илюстрирани с много грижа и внимание от Марк Бърджес, който се е посветил на мисията да претвори стила на Ърнест Х. Шепард. Останах очарован от работата му по предната книга и наистина се зарадвах, че ще имам възможност да получа още една порция медени патила, нарисувани от британския художник.

pooh1.PNG

Новото е, че сега вместо един автор, който да поеме с нас отново към Голямата гора, по стъпките на А. А. Милн се е отправила цяла дружина! Това са Пол Брайт, Брайън Сибли, Джийн Уилис и Кейт Сондърс – и всеки един представител на квартета известни детски писатели е получил шанса да разкаже своя собствена история и да доразвие света на Мечо Пух и неговите приятели.

wtp_cover1487668652-6813

Да, правилно – книжката съдържа точно четири нови истории, в които ще имате възможността да се срещнете отново с любимите си герои, както и да се запознаете с някои нови попълнения… но тях няма да ви ги издаваме! Нека са изненада! Ще кажем само, че всяка една от приказките, включени в „Най-доброто мече в цял свят” е наистина достойно за наследството на А. А. Милн! Авторите са се отнесли не само с невероятна отговорност към своята нелека задача, но и истинска любов и резултатите са на лице!

 

Есен
в която Пух и Прасчо се подготвят за среща с Дракон
От Пол Брайт

Зима
в която пристига Пингвин
От Брайън Сибли

Пролет
в която Йори подозира, че друго магаре ламти за тръните му
От Джийн Уилис

Лято
в което Пух мечтае за Нилския сос
От Кейт Сондърс

 

Книгата завършва с топъл послеслов, в който всеки от творците споделя няколко лични думи за отношението си към Мечо Пух и работата си по новите истории.

371487937779-0205

Вярно, че юбилеят бе миналата година, но нямаме нищо против да го отбележим със закъснение! В интерес на истината, радваме се, че издаването на книгата не е било пришпорено, за да съвпадне с повода и на превода и редакцията е било отделено подобаващо време.

891487937779-4785

Изданието на „Егмонт България” е истинско бижу! Зад позлатените твърди корици се крият над сто страници с нови приключения на Мечо Пух и компания, отпечатани на хубава хартия и с чудесна полиграфия, подобаваща на красивите цветни илюстрации.

981487937778-8385

И преди да завършим… Знаете ли кой още е отпразнувал деветдесетата си годишнина през 2016? Кралица Елизабет ІІ! И британците не са пропуснали шанса да отдадат почит едновременно и на своята коронована дама, и на своя тантурест похитител на кошери!

prince-george-a-435-4

„Winnie-the-Pooh Meets the Queen” („Мечо Пух среща кралицата”), позната още под заглавието „Winnie-the-Pooh and the Royal Birthday” („Мечо Пух и кралският рожден ден”) е третото официално литературно продължение на книжките на А. А. Милн, което е и във вид на анимирано електронно издание. И въпреки, че в България не споделяме ентусиазма по британската аристокрация, определено не можем да се наситим на Мечо Пух и много ще се радваме ако и тази книжка види превод!

disney_wtp_queen_fin-2

Марк Бърджес

 Марк Бърджес работи като писател и илюстратор на детски книги, нещо, с което се занимава повече от 20 години. Средното си образование завършва в консервативно училище в Съсекс, Англия, където „дизайнът на униформите е бил от ХVІ в., леглата са били железни и всички ученици са марширували към залата за закуска всяка сутрин“.

9789542703518

По-късно завършва изящни изкуства в Слейд Скул в Лондон. Преди да започне да се занимава изцяло с илюстраторство, за кратко е работил в Лондонския зоопарк и в библиотеката на Кеймбридж.

Той е оцветил рисунките на Ърнест Х. Шепард към стихчетата за деца на Алън А. Милн, публикувани в „Когато бяхме съвсем малки“ и „Вече сме на шест години“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s