Когато говорим за класиката в детската фентъзи литература задължително споменаваме Л. Франк Баум, Луис Карол, Джордж МакДоналд, Джеймс Матю Бари, К. С. Луис… А редом с тях задължително трябва да отбележим и една знаменита дама, чиито творби също са оставили не по-малък отпечатък, отъпквайки пътя за съвременните приказки на автори като Даян Уейн Джоунс и Дж. К. Роулинг. Това е, разбира се, магьосницата Едит Несбит! На българските деца (по възраст и по дух) тя е позната със своите романи „Пет деца и то”, „Омагьосаният замък” и „Децата от гарата”. Но ето, че към българските преводи на заглавия от нейната вълнуваща библиография се присъединява и „Книга за драконите” (изд. „Унискорп”)!

206549_b.jpg

Издадена преди повече от век, „Книга за драконите” всъщност е сборник от осем истории на Несбит, свързани тематично с приказния мотив за драконите. Фантастичните разкази представят люспестите създания в разнообразна светлина. Различната интерпретация на легендарните зверове гарантира, че приказките няма да ви отегчат. Едит Несбит черпи от фолклора и митологията, но допринася много и със собствени идеи. Из историите ще срещнете дресьори на дракони, изящен леден дракон и други герои, които бягат далеч от западноевропейските тропи за люспести и крилати гадини с огнен дъх.

97087

Изказът е приятен и лек, едновременно разбираем и сладкодумен, така че историите ще се харесат и на децата, копнеещи за приказка преди сън, и за поотрасналите почитатели на фентъзито, които търсят нещо близко като усещане до любимите Нарния и Мери Попинз.

 

Българският превод на „Книга за драконите” е дело на Светлана Дичева. Това е само една от многото класики в детската библиография на Едит Несбит и се надяваме, че ще видим повече от нейните книги и на български!

Baner-Drakoni (1).png

Публикувана в началото на ХХ век, книгата получава голямо признание както от родители, така и от деца. Някои от приказките са с място на развитие в съвременна ърбън Англия, докато други принадлежат към по-традиционната Драконова страна, обвита в мъгла и мрачна атмосфера. За днешните деца, потопени по същия начин в популярните романи на Джоан Роулинг и разказите за Artemis Fowl, „Книгата с драконите“ няма да е непозната територия.

 

В осемте отделни истории не всички дракони са огнедишащи чудовища. Някои от тях са с приятни човешки черти. Те имат чудесни различни характери, изяви и поведение. „Чичо Джеймс, или лилавият странник“ описва царство Ротундия, където обикновено малки създания като зайците например растат до огромни размери, докато слоновете остават миниатюрни! Читателят ще се чуди защо няма за домашен любимец слон с големината на малка плюшена играчка, а едно мексиканско декоративно кученце е с големината на катедрала. Ще открие най-сетне причината за вечно дъждовното и влажно време в Англия. Ами как да бъде иначе, когато кранът с надпис „Слънчево“ в залата, където се командва времето, е заял? „Книгата на зверовете“ е за магическа книга, която съживява своите илюстрирани същества в реалния свят в момента, когато страницата бъде отворена. „Дресьорите на дракони“ е фантастика за беден ковач, сина му и мистериозна тъмница. „Малкият крал Едмънд, или пещерите и базилискът“ е поучителен разказ за любопитни и любознателни хора, чиито навици ги водят до премеждия. По същия начин непокорните деца биват предупредени в „Леденият дракон, или прави каквото ти казват“ – строга приказка за две палави деца, които се озовават на Северния полюс в компанията на страхотно красив леден дракон.

 

Единственото съжаление на зрелия читател – на този, който е бил дете миналия век – би могло да бъде, че не е попаднал в този приказен свят тогава, когато е трябвало. Може би щяхме да сме по-жизнерадостни възрастни, ако като деца приказките на Едит Несбит ни бяха въвличали в чудатите си приключения. Всъщност тези приказки за деца са приказки за всички деца, т.е. и за онези, които са били деца. В тях има и много чувство за хумор. Как да отминеш без усмивка например твърдението на авторката, че „в света има две сили – силата на любовта и… силата на математиката“? Как не са се сетили учителите по математика да използват този съкрушителен аргумент пред отегчените детски физиономии?

 

Фокусът на писателката върху хуманността, състраданието, хумора и магическия свят на въображението прави „Книгата с драконите“ прекрасен подарък, който ще се пази от децата за години напред. Нейните ярки описания, интригуващ и лесен за възприемане стил, топлина и хумор я правят задължително четиво за всички възрасти.

 

Повече за Едит Несбит можете да научите тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%B8%D1%82_%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%B1%D0%B8%D1%82

 

 

Advertisements

One thought on “„Книга за драконите” от Едит Несбит

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s