„Истории от Академията за ловци на сенки” е втората антология с разкази от света на Ловците на сенки, която буквално изядох с кориците. На Касандра Клеър трябва да й се признае – определено си я бива в писането на кратки разкази, с които да запълва празнините, оставени от романите в нейната сага. Компания на хитовата авторка на тийн ърбън фентъзи този път правят Сара Рейс Бренън, Морийн Джонсън и Робин Уосърмот. Да видим какво са ни подготвили!

204049_b

Десет разказа, само с един по-малко от тези в „Хрониките на Магнус Бейн”. А и вместо да се съсредоточават върху само един герой, историите ни показват приключения на най-различни персонажи от света на Касандра Клеър, включително и няколко съвсем нови такива, създадени специално за книгата. Специално проверих, за да не се объркам по въпроса! Тъй като все още не съм чела повечето от книгите на Клеър, трябваше да се уверя кой от героите в кои от нейните заглавия присъства.

16303287-horz

Също поради тази причина подозирам, че поне половината разкази ще ви харесат много повече, от колкото на мен ако вече сте дългогодишен фен на Ловците на сенки. Тогава ще сте наясно със всяка малка подробност, всяка сюжетна линия от книгите, загатната в разказите, ще се радвате да получите отговори на въпроси, които са ви останали след основните поредици… С други думи – ще знаете къде точно лежи всяко парченце от пъзела и ще видите по-голяма картина, от колкото виждам аз.

 

Но дори и на мене, която съм все още „зелена” в тази тема повечето истории ми харесаха доста. ((Единственото неудобство беше, че от време на време се консултирах с http://shadowhunters.wikia.com относно разни детайли, като междувременно трябваше да се старая да не прочета някой убийствен спойлер за сюжета на останалите книги, до които, надявам се, някой слънчев ден също ще стигна!

 

Книгата не би могла да има по-добър увод от “Добре дошли в академията за ловци на сенки”. Най-накрая придобих цялостна представа за баснословното „училище” на ловците! Уви, между обучаващите се там явно цари нещо като разкол, което определено руши идеалистичния ореол, който си бях създала за мястото. Но пък създава драматичен конфликт, който Клеър и останалите авторки ще използват за напред в част от следващите разкази.

 

Нататък ще проследите и пътуването на Саймън до пълноправен член на тайното общество на ловците и множеството опасности и неприятности, през които се е оказал принуден да премине.

 

“Демонът от Уайтчапъл” пък беше едно наистина АДСКИ емоционално завръщане към Адските устройства! Леле, да, ако се вживявате повечко, нищо чудно да ви се навлажнят очите. Теса и Уил вече са не просто ловци на сенки, но и истинско семейство. И ако в „Хрониките на Магнус Бейн” намесиха Мария Антоанета, то тук пък в картинката участва „Джак Изкормвача”. Казах си, че ако след трилогията с часовников механизъм този разказ ми повлия така, то вероятно ако бях чела останалите книги асоциациите, които биха събудили в мене други разкази от сборника щяха да са също още по-силни и окончателно съм взела решение някой ден, вече след като съм прочела останалата част от поредиците на Касандра Клеър, отново да се завърна към тези спин-оф компилации! Без съмнение – задължителни за всеки почитател на света на Ловците на сенки!

Книголина

8824875_back__b

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s