„Отровни думи“ на Майте Каранса (издателство „ЕМАС“) ме развълнува. По адски много начини. Награждаваният испански младежки роман буквално ми влезе под кожата. Историята за внезапното изчезване на петнайсетгодишно момиче ме завладя, стъписа, ужаси, изнерви… и не на последно място, сервира ми огромна порция храна за размисъл.

Един ден петнайсетгодишната Барбара Молина мистериозно изчезва. Случаят постепенно отшумява, но нейната майка, най-добрата й приятелка и един разследващ полицай не са я забравили и не се отказват от издирването. Четири години по-късно тримата продължават да разнищват трагичната история, да премислят възможните обяснения, да търсят нея, или тялото й, както и извършителя на това зловещо дело. В крайна сметка се разбира, че Барбара е прекарала тези години затворена в тъмно мазе, малтретирана и държана в подчинение чрез често прилагания от насилниците способ – системно да й се втълпява чувството за вина.

189242_b.jpg

Това не ви е типичния сюжет за тийн роман, нали? Уверявам ви, тук няма да откриете нито капка от романтичния ескейпизъм, който така ни привлича в Young Adult литературата. Не бих нарекла „Отровни думи” и криминален трилър, защото романът надскача многократно тропите и на този жанр.

 

Майте Каранса представя историята през призмата на няколко различни персонажа – самата жертва Барбара, покрусената й майка, съвестният полицейски инспектор, и още едно момиче на име Ева, приятелка и връстница на Барбара. Тъй като се дискутират множество комплексни проблеми, подобаващо ни е предоставена възможност да ги разгледаме от няколко (често пъти противоположни) ъгъла.otrovni1

otrovni2

„Отровни думи“ е динамичен роман, по-близък до действителността, отколкото би ни се искало. – гласи текстът на задната корица. И това е бруталната истина. Много би ми се искало да мога да се отърся от задушаващото усещане за безсилие, да махна с лека ръка и да си кажа, че това е просто книга… Но не мога да излъжа себе си.

 

Огромни адмирации не само за вледеняващия кръвта в жилите стил на писане на Майте Каранса, но и за нейната смелост така прямо и безкомпромисно да подходи към теми, от които много младежки автори или бягат като от огън, или засягат по един завоалиран, мелодраматичен начин. Образът на заподозряното богаташко синче беше сравнително очаквана опция, но от флиртуващият с ученичките си учител със съмнителна репутация на човек може направо да му настръхне косата. И разбира се, обратите често са по-страшни от това, което сте си представяли.

otrovni3.PNG

„Отровни думи” успява да строши на парчета не едно и две табута в тийн литературата, но го прави не с цел да скандализира и продава, а за да предупреждава. И то не само младите, но и изобщо всички нас. Романът е едновременно дисекция на деликатния проблем за насилието над деца, ода за родителските грешки, социален коментар, внимателно психологическо наблюдение върху семейните взаимоотношения, въпросителна върху вярата ни в институциите и какво ли не още. „Отровни думи” е една многопластова и реална история, нетипично, но и много важно допълнение към избора на съвременна младежка литература. Книгата не е от лесно смилаемите, така че когато решите да я разгърнете, бъдете готови да й се посветите. Уверявам ви, струва си!

 Книголюба

 

Освен съдбата на Барбара, Майте Каранса засяга и редица проблеми – майки, които по една или друга причина нямат достатъчно време за децата си, за сериозни проблеми в училище, за сложните отношения учители – ученици, за разглезените деца на заможни родители, за лъжата и измамната външност.

„Отровни думи“ е динамичен роман, по-близък до действителността, отколкото би ни се искало. Чрез историята за похитената Барбара авторката заговаря за твърде тежката, но често пренебрегвана тема за насилието над децата.

 С „Отровни думи“ Майте Каранса получава Националната награда на Испания за детско-юношеска литература, престижната награда EDEBE, а тази година авторката бе удостоена и с приза „Сервантес Чико“ за цялостно творчество.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s