„Пустинния скорпион” е третия сборник с разкази на Бранимир Събев. Излиза под логото на издателство „Ибис”, и след първия разказ (или по-скоро новела – 90 страници постапокалиптичен уестърн), който е дал и името на изданието, следват още девет истории. Всяка от тях прескача в различни измерения на фентъзи, фантастика и хорър, като често смесва елементи и от трите.

Ако дори от дъжд на вятър се навъртате из родните хорър и фентъзи среди, било то виртуално, било то на по бира, няма как да не сте попадали на Бранимир Събев. Дали в ролята си на всеотдаен фен на жанровото, който оценява и ревюира голяма част от излизащите у нас хорър заглавия (линк към блога The Dark Corner: http://chetene.blogspot.com/ ), дали като пълноправен автор в същото поприще, той е малко като Чавдар Войвода – кой не знай Бранимир, кой не е чувал за него.

 

От доста време съм мераклия да прочета нещо от неговите работи и най-накрая се хванах да задоволя любопитството си. Ако става дума за ужаси съм малко придирчив, не си падам по всичко, само някои определени типове истории са ми на сърце. Опре ли обаче до фантастика и фентъзи – грабя с пълни шепи. Ето защо избрах да разгърна именно „Пустинния скорпион”, в който тези жанрове са застъпени повече, а хорър пак има, но в по-умерени дози.

182063_b.jpg

„Пустинния скорпион” е реверанс към „Тъмната кула” на Стивън Кинг. Действието се развива в сравнително ограничено пространство, но то е напълно достатъчно да ви стане ясна и глобалната картинка на света. Добре поднесени детайли, нестандартен сетинг и колоритни герои ви очакват тук. И патаклама! Екшън! Меле! Зная, че Блъди Ред е вариация на тема Стрелеца, но у мене някак си събуди друга асоциация – напомни ми за един от първите истории за Конан, които четох като малък, в които главния герой се разправя с отвратителни твари и орди от гадове, и някак си успява да оцелее при привидно невъзможно съотношение на силите.

skorpion

„Цикъл” е една от по-кратките творби, но ми направи приятно впечатление. Времевите парадокси и странстването из владенията на Кронос винаги са ме кефели, а тук са и майсторски пипнати.

 

„Жертвоприношение” пък е разказ, който внася много храна за размисъл, особено ако имате известна представа за книгоиздаването у нас. Покрай статиите ми за „Книжни Криле” и контакта с част от авторите, които отразяваме имах възможността да добия различна перспектива върху ситуацията. Погледът „зад кулисите” разкри една често грозна картинка, та тук съм наясно с болката на автора и с вмъкнатата социална критика. Смислено!

 

За „Златин и змеят” нищо няма да кажа, освен че тука приляга подзаглавието „или ако Пратчет беше българин”.

 

„Битка за вселената” е за геймърската аудитория, към която не зная дали да причисля и себе си, защото с щайга като моята съм нещо като пенсиониран геймър, но… историята съвсем не ми беше чужда, лъхна ме чак носталгия по доброто старо.

 

Освен споменатото до тук в останалите истории ще се срещнете също с принцове, елфи и джуджета, ще се втурнете в преследване на отвлечено от тъмни сили момиченце, ще си имате вземане-даване с небезизвестни вампири, както и римски гладиатори, пионки в „Играта на боговете”…

 

А ако четете сборника наред и случайно някоя от историите не са ви впечатлили, то само почакайте до финала! „Ще крача редом с теб” е сила! Тоя разказ си заслужава да стигне до по-широка публика и би било чудно ако се адаптира като комикс, преведе на чужди езици, или нещо от тоя сорт. Така ме надъха, че вече няма съмнение – да подхвана другите книги на Бранимир Събев е само въпрос на време!

Scorpion

Откъс от „Пустинния скорпион” четете тук: https://www.actualno.com/news_438648.html

Книгандалф

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s