Третата част на поредицата „Последните оцелели” (изд. „Ибис”) най-накрая връхлетя и с български превод! След „Живота, какъвто го познавахме” и „Изгубени завинаги” нямах търпение да видя какво ще ни сервира Сюзан Бет Пфефър в продължението на историята. Изминала е една година, откакто астероид удря Луната, а последиците от космическата катастрофа се отразяват на Земята и то в глобален мащаб със серия от катаклизми и климатични промени. Какво ли ни очаква? С голямо удоволствие установих, че в „Светът, в който живеем” привидно несвързаните сюжети на книга първа и втора сега се преплитат и правят нещата още по-интригуващи от преди!

204534_b

Спомняме си Миранда, която започна в „Живота, какъвто го познавахме” като една средностатистическа глезла, но до края на книгата се превърна в истински оцеляващ. Доказателството, че нищо не изгражда характер у тийнейджърките така, както един добър апокалипсис! Проследихме приключенията й направо от първо лице, чрез нейните записки – воденето на дневник е едно от малкото неща, които помагат на момичето да не си изгуби разсъдъка по време на края на света.

 

Спомняме си и Алекс, протагонист на „Изгубени завинаги”, на когото също му се наложи да порасне неочаквано бързо и да не дава глас на обземащото го отчаяние, за да вдъхва кураж у малките си сестрички.

 

Ако сте се питали дали всяка книга от „Последните оцелели” ще е отделна история, представяща катастрофалните събития на планетата ни от различна гледна точка или пък историите им някак си ще се свържат, то сега вече знаете – авторката се е спряла на втората опция и толкова по-добре! Макар и подобен вариант да ми беше минал през ума и срещата между Миранда и Алекс да не беше напълно неочаквана за мен, все пак фактът, че Сюзан Бет Пфефър ни среща отново едновременно с главните герои от предишните две книги ми хареса доста. Няма как това да не допадне на читателите, които следят поредицата от самото й начало. Вижда се, че Пфефър е градила характерите на героите си и ни е показала внимателно цялата им предистория, за да засили допълнително драматизма на тяхната среща, която се случва чак в третата част. Добър ход!

 

Когато се срещаме отново с Миранда тя живурка едвам-едвам с майка си и двамата си братя. Злото никога не идва само, и същото се отнася и за природните бедствия. Минусовите температури са само част от предизвикателството. Естествено, електричеството е само спомен. Въздухът едвам става за дишане. Храната е точно в такива количества, колкото да не те сполети гладна смърт. Миранда знае, че единствения изход е да хванат пътя и да търсят по-подходящ подслон, но опасностите и несигурността карат майка й да се противопоставя на това решение.

130439-px230-506437

Катализаторът на действието идва, когато братята на Миранда поемат на риболов. Когато двамата се завръщат с тях е и малка група оцелели, с които са се срещнали. Сред тях, разбира се е и Алекс. Но освен него… там е и баща им! Нещо повече – той е заедно с новата си жена и невръстно бебе. А си мислехме, че ситуацията няма как да стане по-сериозна!

 

„Светът, в който живеем” гради напрежение на две нива. Едното е, разбира се, застрашеното оцеляване на групата главни герои. Шепа обикновени хора, хванати в капана на фаталната ситуация, принудени да взимат тежки решения, но и да се борят за запазването на собствената си човечност. Другия източник на драматизъм пък са заплетените взаимоотношения помежду им. Сами разбирате, че новоприсъединилите се към групата на Миранда и братята й не са просто допълнителни гърла за хранене, но и хора, от тяхното минало, с които ги свързва много повече от спомени.

24726305

Когато приключих с втората книга, надзърнах в интернет от любопитство да видя заглавието на третата и… тогава нещо ми направи плашещо впечатление. Масово коментари с остра критика и ниски рейтинги, самотни звездички и пр. И защо? Защото видите ли, КАК МОЖЕ ТАКА ДА ЗАВЪРШИ!! Ами… НЕ МОЖЕ, и в интерес на истината НЕ ЗАВЪРШВА ТАКА. Явно сред западните читатели има някаква ширеща се дезинформация, че „Последните оцелели” е трилогия. Е, не е!

 

Очакваме кулминацията в четвъртата и последна книга, The Shade of the Moon!

 

Книголет

3810830_back__b.jpg

 

Изминала е една година, откакто астероид удря Луната и драстично променя климата на Земята. За Миранда Еванс животът, какъвто го е познавала, вече не съществува. Студ е сковал земята, а храната е дефицит.

 

Борбата за оцеляване става още по-тежка, когато бащата и мащехата на Миранда пристигат в дома й с бебе и трима непознати. Единият от новодошлите е Алекс Моралес. Обърканите чувства на момичето към него постепенно прерастват в любов, но неговите планове за бъдещето пречат на тяхната връзка. Тъй като това е може би единственият й шанс да обича някого, тя взема своето решение. И тогава торнадо връхлита града и преобръща живота им за пореден път.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s