„Изгубена в книга”. Как познато и уютно звучи това заглавие! Интересно, колко добре се изявявам като навигатор из библиотеката, а колко лесно се губя из книгите. А в тази исках да се изгубя още като разбрах за предстоящото й издаване. Примамливото заглавие и омагьосващата корица бяха напълно достатъчни, за да привлекат вниманието и да събудят любопитството ми. Но когато на корицата стои също и името на Дженифър Донъли, автор на „Революция”, „Тези плитки гробове” и поредицата „Сага за вода и огън” – е, тогава вече става повече от ясно, че книгата не е за изпускане. И в добавка на всичко до тук… ами „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА”!

 

Развълнуван съм за новия филм „Красавицата и звяра”, особено след като игралните версии на „Спящата красавица” (така де, „Господарка на злото”), „Пепеляшка” и „Книга за джунглата” страшно ми харесаха. Анимацията винаги е била една от любимите ми филми на Дисни и нямам търпение да видя как са я пресъздали като игрална лента. И подгрявайки се за предстоящата прожекция (тъй, тъй, след броени дни най-накрая и аз ще гледам Ема Уотсън като Бел) – чета „Красавицата и Звяра: Изгубена в книга”, която от Егмонт успяха да пуснат тъкмо навреме!

97895427195641490704962.1958.jpg

Наскоро в представянето на „Наследниците: Училище на тайни #1 – Си Джей на лов за съкровище” от Джесика Броуди говорих за възхищението ми от начина, по който от Дисни не само екранизират, но често доразвиват и обогатяват приказната класика, карайки младо и старо да я преоткрива и преживява отново.

lost1

При „Красавицата и звяра” романът на Донъли също съвсем не е първата съпътстваща история. Имаме коледния филм „Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas”. През 90-те има проект за ТВ-сериал за приключенията на Бел, подобно на този с Ариел, който гледахме и по БНТ всяка събота. Сериалът така и не бива реализиран, но първите произведени епизоди са събрани във филм-антология под заглавието „Belle’s Magical World”. Следва почти апокрифния „Belle’s Tales of Friendship”, като формула наподобяващ друг почти неизвестен днес проект – игрално-анимационно-кукления сериал „Sing me a story with Belle”! Там Бел има своя книжарница и разказва на група деца различни поучителни истории (най-често с песен), които оживяват на екрана.

 

Е, схванахте ми мисълта! Ако обичате Бел и Звяра има на къде да се отправите… след като прочетете „Красавицата и Звяра: Изгубена в книга” и зажаднеете за още!

Но да не губим повече време! Да се изгубим и ние в книгата!
lost2.PNG

Историята се развива по време на престоя на Бел в плен на Звяра. Живата мебелировка и зъбатия господар със сприхав нрав съвсем не са единствените тайни, които замъка крие в себе си. Съвсем естествено, едно от любимите кътчета на Бел е библиотеката. Именно там тя открива тайнствена книга, озаглавена „Никога вече”. (Ех, щеше ми се заглавието й „Nevermore” да беше малко по-поетично преведено малко по-поетично, като например „Нивга веч”! Но хайде, да не мрънкам за дреболии…)

img_0085

Веднъж разгърнала страниците на „Никога вече” Бел се озовава в друг свят. Буквално! Свят, в който тя най-накрая може да бъде свободна и да живее по свои собствени правила. Мечтите и копнежите й започват да се превръщат в реалност! Или поне на Бел така й се струва. Та тя дори и не подозира, че омагьосаният том е поставен в библиотеката на Звяра съвсем не случайно. Книгата е част от облога на две сестри, персонификации на едни от най-могъщите сили, познати на света – Любовта и Смъртта. Именно самата Смърт, сега дегизирана като една ласкава и подмолна графиня, се опитва да съблазни Бел да се предаде на силата на книжната реалност.

B&B_lost in the book_CV_back copy1490704963.9337

Останах много доволен от историята, която Дженифър Донъли ни разказва! „Изгубена в книга” отдава почит на оригинала, и го доразвива с уважение и респект. Романът едновременно не натоварва и носи истинско удоволствие – едно истинско приключение, подходящо за читатели от всяка възраст. И както подобава на една истинска приказка – с помощта на щипка магия, обич и голямо сърце – доброто ще победи!

Ненко Генов

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s