Днес е ред на „Дневникът на капитан Блъд” – достойно продължение на своя предшественик и поредната приключенска класика в библиографията на големия Рафаел Сабатини! Интересното е, че вместо директно да продължава оригиналния роман, тук авторът ни предоставя възможността да се запознаем с „пропуснатите епизоди” – събития от живота на Питър Блъд, които по една или друга причина не са успели да намерят място в основния сюжет.

blood3.PNG

За тези, които не са чели „Капитан Блъд”, или пък за тези, които нямат пресни спомени от първата книга, Сабатини е поместил прекрасно въведение, което покрива биографията на мореплавателя, изложена в първата част. Удобен случай да си припомним злощастните обстоятелства при които Питър Блъд и Джереми Пит се оказаха обявени за предатели на Джеймс ІІ и се озоваха продадени като роби на Барбадос, от където по-късно Блъд започна и своята пиратска кариера на борда на превзетия след битка с испанците кораб „Синко лягас”.

2006.max

Авторът посочва източници, от които черпи информация за своята творба и вплита исторически личности и събития, внасяйки усещане за документалност, които правят пиратските приключения още по-интересни и завладяващи.

blood4.PNG

„Дневникът на капитан Блъд” се чете дори още по-бързо и приятно от предната част. Причината за това са гореспоменатите „пропуснати епизоди”, които Сабатини ни поднася под формата на серия от кратки разкази. Така вместо едно продължително приключение тук всъщност получаваме множество такива! Отделните истории са изпълнени с екшън и динамика и разкриват допълнително характера на капитан Блъд – своеобразен Робин Худ сред морските вълни.

2966_300x300._SX360_QL80_TTD_

Разбира се, няма да се мине без лов на съкровища и ожесточени схватки, защита на онеправданите и справедливост срещу злосторниците. А читателят следи със затаен дъх съдбата на лекаря, който притиснат от обстоятелствата се превърна в легендарен морски разбойник. Но макар и пират, Питър Блъд е мъж на честта и достойнството, класически герой и носител на морални ценности. Но Сабатини е успял да го издигне над едноизмерните идеализирани типажи, като му осигурява обширна биография, в чието минало се крие и мотивацията за неговите действия.

084200459cb321d899114aa0c9dd1482
Капитан Блъд, худ. Алекс Реймънд (създателя на Флаш Гордън)

„Дневникът на капитан Блъд” е чудесно четиво за малки и големи. Творчеството на Рафаел Сабатини е поставило висока летва за писателите на приключенска и историческа литература и на него далеч не бива да се гледа пренебрежително като на чисто юношеска литература. Убеден съм, че макар и част от серията „Златни детски книги” на издателство „Труд”, и по-зрелите читатели също ще оценят достойнствата на романите за Капитан Блъд! А техният автор заслужава далеч повече внимание и от страна на издателите. Дано скоро да видим още негови книги, преведени у нас. Особено много се надявам сред тях да е и „Успехите на капитан Блъд”! А до тогава – вдигайте котва и попътен вятър!

1623613-1415603_336092_super
Екранизацията с Ерол Флин – кинематографична класика

Рафаел Сабатини (1875-1950) е роден в италианското градче Йези. Макар че родителите му са известни оперни певци, Рафаел започва работа в търговска кантора. Първият му роман излиза през 1902 г. („Поклонниците на Ивона”), но истинска слава му носи романът за френската революция „Скарамуш” (1921 г.). Оттук нататък успехите следват Рафаел Сабатини и той написва най-известните си творби с главен герои капитан Блъд – „Капитан Блъд” (1922), „Дневникът на капитан Блъд” (1931) и „Успехите на капитан Блъд” (1938).

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s