Ако следите ревютата ни вече знаете, че изобщо не се случва често да говорим за книжки за оцветяване. Но до нас достигна една, която просто нямаше как да подминем! Радослав Донев и Гергана Донева са дуото, отговорно за „Български носии. Научи и оцвети“, издадена под логото на „СофтПрес”. Тази образователна книжка за оцветяване е нещо, което наистина заслужава внимание! Нещо повече – тя би била и чудесно учебно помагало в часовете по родинознание.

 

Защо сме се впечатлили така ли? Отговаряме веднага!

Folklor

В едва 24 страници „Български носии. Научи и оцвети“ успява да побере и забавното, и опознавателното. Всеки две страници представят мъжка и женска народна носия от определена област. От ляво имаме  носиите в цветен вариант, показващ автентичните цветове и шарки на дрехите. В горния ъгъл е поместена умалена карта на България, на която ясно е показано от кой регион точно произхождат дадените носии.

balgarski-nosii-nauchi-i-otsveti_2.jpg

Текстът под картинката пък накратко дава най-важната информация за съответните фолклорни облекла. Авторите са се постарали да предоставят подробности не просто за използваните цветове, платове и материали в изработването и декорацията на носиите, но и за символизма и обичаите, свързани с тях, за тяхната история и значение. Не са пропуснати и важни обичаи като коледуването, лазаруването, кукерите…

balgarski-nosii-nauchi-i-otsveti_2.jpg

От дясно пък е страницата за оцветяване. Черно-белите контури са леко по-голям размер цветния модел отляво, така че позволяват дори на по-неопитни детски ръчички да опитат силите си в разкрасяването на българските носии. Рисунките не са прекалено сложни, но не са и съвсем схематични – предоставят добър баланс между конкретни детайли и ниво на трудност, подходящо за малчуганите.

 

„Български носии. Научи и оцвети“ върви заедно с комплект декоративни стикери с фолклорни мотиви. Те ви предоставят възможност сами да разкрасите творенията си с шевиците, претворени от създателите на книжката.

Rodopska-e1481033389133.png

Радослав Донев и Гергана Донева са открили чудесен начин, по който можем лесно и увлекателно да предадем на децата си важна част от българските традиции и обичаи. Силно препоръчителна книжка, на която си струва да обърнат внимание всички родители и учители!

 

Съветът ни към издателите пък е да пуснат и чуждоезични версии на книжката! Вероятно ще имат успех сред малките туристи, които посещават родината ни.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s