„Капитан Блъд”, не ще и дума, е истинска класика както в приключенската, така и в юношеската литература. Пиратската епопея на Рафаел Сабатини (1875-1950) успява да съчетае в себе си реални исторически събития и личности, морски авантюри, екзотични кътчета и щипка романтика! Сега благодарение на издателство „Труд” романът и неговото достойно продължение, „Дневникът на капитан Блъд”, са отново в книжарниците, достъпни за ново поколение читатели… въпреки, че и тези, които са ги чели навремето с радост биха си ги припомнили!

 

За почитателите на Робърт Луис Стивънсън, Емилио Салгари и Карл Май е повече от ясно кой е Рафаел Сабатини. Приключенията на неговия капитан Блъд спокойно се нареждат до тези на Дългия Джон Силвър, Сандокан и капитан Кайман. А за останалите книжни и сухоземни плъхове е днешното ревю на „Книжни Криле”.

 

Ахой! Вдигаме платната!

blood1.PNG

Краят на 17ти век е размирно време за Англия. Питър Блъд, ирландски лекар, бакалавър по медицина, се оказва на неподходящото място в неподходящото време. Изпълнявайки дълга си, Блъд спасява живота на мъж, който е бунтовник и враг на властта. За доброто си дело Питър Блъд е осъден на десет години, прекарани в тогавашния еквивалент на „обществено полезен труд” – той бива качен на кораб и скоро е на път за карибските колонии, където ще робува в захарните плантации. Там той ще открие неочаквана любов в лицето на красивата племенница на своя господар-робовладелец.

blood2.PNG

Когато испанците нападат колонията пред Блъд се разкрива възможност за бягство! Повеждайки след себе си шепа осъдени, той успява да превземе кораба на врага и скоро се отправя към открито море. Там той тепърва ще преживее много приключения и ще се прочуе като Капитан Блъд!

1485.max

Преследван от англичаните и избягван от испанците, в чиито души името му всява страх, Блъд всъщност съвсем не оправдава с дела името си (Blood – кръв). Макар и известен като пират, той е честолюбив и благороден противник, който винаги щади живота на своите сънародници. Уви, макар и волен пират с безстрашен екипаж, Питър Блъд е също и трагичен образ, защото в очите на жената, която обича, той си остава престъпник и беглец от закона…

1922-captainblood-cover

Рафаел Сабатини пише по такъв начин, че разгръщайки страниците на романа му читателят направо усеща морския бриз и солените пръски по лицето си, чува звъна на сабите и долавя миризмата на барута! „Капитан Блъд” е образец за приключенски роман, а още утре ревюто продължава с „Дневникът на капитан Блъд”!

Zedd

57.jpg

Рафаел Сабатини (1875-1950) е роден в италианското градче Йези. Макар че родителите му са известни оперни певци, Рафаел започва работа в търговска кантора. Първият му роман излиза през 1902 г. („Поклонниците на Ивона”), но истинска слава му носи романът за френската революция „Скарамуш” (1921 г.). Оттук нататък успехите следват Рафаел Сабатини и той написва най-известните си творби с главен герои капитан Блъд – „Капитан Блъд” (1922), „Дневникът на капитан Блъд” (1931) и „Успехите на капитан Блъд” (1938).

Advertisements

One thought on “„Капитан Блъд” от Рафаел Сабатини

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s