Щом става дума за издателство „СофтПрес”, то ние сме свикнали да очакваме от тях детска литература и страхотни илюстровани приказки, но днес ще разширим погледа си върху техния каталог с дебютния роман на американската писателка Александра Олива. „Последен в мрака” е напрегнат трилър за нов тип реалити формат, чиито продуценти безскрупулно си играят с човешкия живот в името на рейтинг и приходи. Сюжетът съчетава елементи на антиутопична фантастика и социален коментар със саркастична нотка и е сравняван от някои като смесица между „Сървайвър” и „Игрите на глада”. Романът е номиниран за Goodreads Choice Awards 2016.

205926_b

ТЕ ТЪРСЕХА ПРИКЛЮЧЕНИЕ. ПОЛУЧИХА КОШМАР!

 

В МРАКА е риалити шоу, което тества границите на човешката издръжливост. Дванайсет мъже и жени, жадуващи за приключение, пари или слава, са изпратени в изолиран планински район и изправени пред предизвикателства, които надхвърлят представите им за приемливо. Докато участниците се състезават, светът извън предаването е разтърсен от гибелна катастрофа и неусетно реалност и риалити се размиват…

 

Провокативният дебютен роман на Александра Олива „Последен в мрака” ни предизвиква да си дадем сметка как медиите променят начина, по който възприемаме света, и колко лесно се поддаваме на манипулациите им. Правата за издаване на книгата са закупени „на зелено” от 26 издателства в цял свят. За да се подготви за написването й, младата авторка се впуска в тежък курс по оцеляване в пустинята, където не разполага с почти никакви припаси и я обучават първокласни експерти.

 

Анотацията звучи интригуващо, а и номинацията в Goodreads не е малко постижение, така че и аз се присламчих към романа, при все че основите на историята за коравосърдечно риалити и жадна за кърваво зрелище публика съвсем не са новост. (За да не се повтаряме, повече по въпроса можете да откриете тук.) Но по въоръжения с камера дрон, който пори мъглата на предната корица си личи, че Олива явно ще се постарае да ни предложи нова трактовка на темата. Разгърнах книгата с надежда за приятна изненада. Но преди да пристъпя към съдържанието, само да вметна, че интересната корица е дело на Радослав Донев и поне за мен е по-грабваща от тази на оригиналното издание. А сега – напред!

27245997

Голяма част от разказа идва в първо лице, директно от Зу, една от дузината претенденти, мъже и жени, които залагат живота си в името на милион долара, обещаната награда на сензационното ново шоу „В мрака”. Всеки участник си има своите лични причини да рискува кожата си, а причините на Зу май изобщо не са от най-благородните. Момичето не се отличава нито с особена смелост, нито със завидна проницателност, а на места дори се проявява като себична егоистка. Но Олива явно не се бои да си вкара таралеж в гащите с такава несимпатична главна героиня, за която поне до половината книга май ни е напълно безразлично дали в крайна сметка ще оцелее или не.

untitled-1

Ако не стискаш палци за протагониста обаче, то наистина се надяваш „лошите” да си го получат. А това, разбира се, са манипулаторите, които седят в удобните си кресла, някъде там далече, и режисират целия брутален спектакъл.

 

А той пък съвсем скоро ще излезе извън контрол! Сценарият и режисурата на така нареченото риалити отиват по дяволите, започват да измират не само участниците, но и членовете на екипа, продуцентите всячески ще експлоатират обстоятелствата и ще замазват очите на публиката.  Харесаха ми и вмъкнатите коментари на зрители, сякаш извадки от Фейсбук, Туитър или друга социална мрежа, които позволяват само чрез няколко думи да добием представа и за ответа на публиката за случващото се на екрана.

 

Всичко от изброеното до тук се развива в един празен от катастрофа, изнемогващ постапокалиптичен свят, чието състояние е по-скоро загатнато, от колкото директно описано. Зу разказва с презумпцията, че и самият читател явно е един от обитателите на изстрадалата Земя от бъдещето, т.е. няма защо да се навлиза в детайли, тъй като на всеки, до когото достигат думите й би трябвало да му е пределно ясно за какво става въпрос. Това е нож с две остриета, защото от една страна внася реализъм в монолога на Зу, наративът не изпада в неестествени обяснения за уж „очевидни неща”, а и темпото върви по-динамично, но пък може да остави у някои читатели глад за детайли. За мен лично изборът на Олива е доста удачен, тъй като историята не се върти около апокалипсиса, който ни е сполетял, и какво е неговото естество не е от съществено значение. Мислите на героинята са така предадени, сякаш състоянието на планетата е вече нещо, с което населението е привикнало, а причините са оставени до голяма степен на въображението на читателя.

 

„Последен в мрака” не е без трески за дялане, но и така е доста силен дебют, който демонстрира потенциал у Александра Олива. Дали ще успее да се превърне в един от големите бестселъри с многобройни последователи, това не знам, но определено успява да забавлява и да държи в напрежение, размивайки границата между медийна манипулация и истински живот.

0125238_back__b

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s