„Да убиеш присмехулник” на Харпър Лий е една от най-големите класики на двадесети век. Носител на наградата „Пулицър”, романът третира теми като расизъм, предразсъдъци, съзряването и неминуемата загубата на невинност, всичко това в една поетична, но и безкомпромисна американска готика.

158273_b

Разбира се, за тази книга е говорено изключително много, и продължава да се говори. И аз не съм в състояние да ви кажа нищо ново за нея. Но все пак, искам да насоча тези думи към тези от вас, които биха имали нужда от известно убеждаване, за да посегнат към роман, който се изучава в университетите и на който му е лепнат етикета „класика”.

 

Защото веднъж изнесени от контекста на южните щати, въпросите, които Лий засяга в „Да убиеш присмехулник” (изд. „Бард“) се оказват глобални. Любопитното е, че освен като безспорна съвременна класика, заглавието често е определяно и като един от най-значимите и най-силни Young Adult романи. И искрено се надявам, че повечко хора сред младите читатели ще му обърнат подобаващото внимание, въпреки липсата на лъскава корица и въпреки, че сюжетът е реалистичен, а не преправен като някакъв поджанр на фентъзито или научната фантастика. Чисто и просто Харпър Лий назовава нещата с истинските им имена.

2387279_back__b

Убеден съм, че това е една от книгите, които всеки един от нас трябва да прочете на някакъв етап от живота си, и ако моментът съвпада със съзряването ви – то толкова по-добре. Също така съм убеден, че сред нашите читатели има много интелигентни и будни млади хора, които често откриват себе си сред героите на модерната Young Adult литература. За всички вас – ако харесвате подбора ни на книги, ако вкусовете ни съвпадат, то доверете ми се и не подценявайте силата, която се крие зад корицата на „Да убиеш присмехулник”.

 

Разказвач е шестгодишно момиченце, наричано от всички Скаут. Баща й, Атикус Финч, е адвокат в едно привидно тихо, но всъщност разяждано от конфликтност градче в американския юг. Расова сегрегация, нетолерантност, двуличие и фалшиви социални норми се ширят из населението. В една от съседните къщи се спотайва страховитият Бу, за който се носят какви ли не слухове… Финч губи случай в съда чисто и просто защото е невъзможно за чернокож да излезе победител срещу съдебната система на САЩ. И точно както и прицата присмехулник, която никому с нищо не вреди, сред нас има и човешки присмехулници, добри души, живеещи простичък живот, но хванати в капана на дискриминация, обществени привички и страха от всичко, което хората не разбират. И тогава идва ред за моралния избор – дали да запазиш спокойствието си и да се носиш по течението или да разклатиш лодката и да промениш посоката си. Съвсем не е лесно да намериш вътрешната сила да постъпиш правилно, когато можеш да се окажеш сам срещу всички.

0106989_b

Повече от половин век след издаването си „Да убиеш присмехулник” продължава да бъде все така въздействаща и да звучи все така актуално – свидетелство не само за белетристичното майсторство на Лий, но и за факта, че май като общество не сме се променили чак толкова, колкото си мислим и колкото би ни се искало.

Книгокрил

Advertisements

One thought on “„Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий

  1. „Съвсем не е лесно да намериш вътрешната сила да постъпиш правилно, когато можеш да се окажеш сам срещу всички.“ Колко красиво и точно!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s