Какво бихте направили, ако имате възможността да пътувате в миналото? Световете, чакащи да бъдат открити, са необятни. Но също и опасностите и непредвидените усложнения.

Признавам си, че принципно не бих припарила до серията „Скъпоценни камъни” на Керстин Гир. На пръв поглед „Рубиненочервено” (изд. „Ибис”) да изглежда като лъскав чиклит роман, т.е. като нещо, което е съвсем извън моя тип книги. Заглавието и корицата намекват за романс – жанр, от който определено страня… освен пък ако не е поднесен с доза фантастика! А случаят тук е точно такъв.

 

Ако бях проявила повече наблюдателност, щях да забележа, че часовниците и зъбните колелца по предната корица не са типични графични елементи от кориците на любовните романи. Ако бях прочела предварително анотацията отзад пък, щях да установя, че още в първото изречение се споменава пътуване във времето. Но всичко това ми бе убягнало, докато не попаднах на едно ревю, публикувано в „Цитаделата”. Именно благодарение на него реших да дам шанс на поредицата. И определено не съжалявам! (А и вие няма да съжалявате, особено ако сте почитатели на Ева Фьолер.)

171261_b

„Рубиненочервено” е тийн роман, преплитащ мистерия, фантастика и исторически фикшън в една много лека и приятна комбинация. Книгата е много разтоварваща и увлекателна и сигурно ще ви грабне още повече ако сте на възрастта на главните герои. Хареса ми и това, че при Керстин Гир макар и пак да става дума за развлекателна и комерсиална литература ги няма повечето от изтърканите до болка клишета в средностатистическия американски Young Adult. Получаваме едно по-човешко и по-европейско усещане, което определено е голям плюс.

 

Гуендолин Шепърд е на шестнайсет и притежава удивителна дарба – способност да пътува във времето благодарение на рядка особеност в генетичния й код. Това идва като пълна изненада, тъй като роднините й през цялото време си мислят, че генът е бил наследен от братовчедка й Шарлот. Е, сбъркали са!

ruby-red

ХОП и един ден ненадейно младата Гуен е запратена в миналото. Добре дошла във викториански Лондон! Колко жалко, че цялата тренировка за подобни приключения е била предадена на Шарлот. За Гуендолин светът на миналото се оказва тотално чужд. Тя ще трябва да се адаптира светкавично, но никак няма да й е лесно, предвид пропуските й – от социални норми и етикет, през чужди езици и характерни за периода диалекти, до езда и фехтовка. А е излишно да ви разправям, че наоколо няма YouTube инструкции, от които да навакса.

 

Това, което има обаче са враждебни агенти на тайно общество от посветени в тайните на пътуванията във времето! И един нахакан и наперен хубавец, на име Гидиън, който както подобава първо ще се ходи по нервите на Гуен, а после лека полека ще започне да демонстрира и по-топли страни от характера си… Ръка за ръка двамата ще се изправят пред много предизвикателства и… ще ме запалят да прочета поредицата „Скъпоценни камъни” до край!

4657076_back__b

„Рубиненочервено” е вече филмирана, а трейлърът не изглежда никак зле:

 

7369407_b

Книголюба

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s