За трети пореден път поемаме към истинския свят Амбър! Очакват ни трите финални романа от едно истинско фентъзи от майстора Роджър Зелазни! „Знакът на Хаоса”, „Рицар на сенките” и „Принц на Хаоса”, обединени под една корица в том 3 от „Хрониките на Амбър”, неминуема част от колекцията „Велики майстори на фентъзи и фантастика” на издателство „Бард”.

1128_pic_1

„Знакът на Хаоса” подхваща директно от там, където последно видяхме Мерлин в „Кръвта на Амбър”. Ех, почувствах се леко измамен от развръзката, която намери такова логично (и май прозаично) обяснение за луискаролските щуротии от финала на предния роман. Но то си се и очакваше, де. Нима бях очаквал Мерлин да играе крикет с някое фламинго? Но преди да напуснем окончателно Страната на чудесата ще имаме възможност да се насладим на една епична битка между Мерлин, подпомаган от култов герой срещу едно от създанията на Хаоса.

o4mmlp1ycoqlukivrogx

По-нататък синът на Коруин се отправя обратно към Амбър, на помощ е един от не-баш-братята му, и докато са по петите на друг от не-баш-братята му се оказва, че бившата му изплува от миналото… Обрати, обрати и пак обрати! И измежду тях – още една препратка към класическото детско фентъзи, този пък реверанс към „Магьосникът от Оз” и полето с упояващи макове.

 

За разлика от първите романи от цикъла на Мерлин (включени в том 2), тук Зелазни е поразредил честотата и част 8, 9 и 10 излизат през две години промеждутък, което му е дало време да се съсредоточи върху плетеницата от сюжетни линии, в която спокойно можете да се изгубите ако не внимавате.

31

В „Рицар на сенките” Мерлин е вече във вихъра си и се опитва да разбули мотивите на Джулия. След като вече е ясно, че смъртта й не тежи на съвестта на Мерлин, предстои да открием защо жената, в която е бил влюбен сега се е обърнала така брутално срещу него. Гаднярът Джърт, естествено, има пръст в цялата работа.

 

Изглежда, че да се постигне баланс в мултивселената ще излезе невъзможно. И което е още по-важното – оказва се, че двете противоположни сили, които са в постоянен сблъсък са нещо далеч повече от първични стихии и магия. Те имат своя собствена воля и всячески ще се борят за да привлекат Мерлин, на когото уж е предопределено да наклони везните в едната или другата посока. При все усилията, които Мерлин полага, в крайна сметка той не успява да запази неутралитет и бива подлъган… А със старото му другарче Люк (сега вече коронясан като крал) май освен претенции към трона делят и… жена?! Упс!

 

Нещата аха-аха да започнат да се нареждат и на сцената отново се появява Джърт, който макар и от засада все пак не успява да види сметката на Мерлин. Но… успява да отмъкне единия от двата легендарни меча, пред чиито остриета създанията на Хаоса треперят.

zelazny-prince_of_chaos

И ето ме на финалната права… „Принц на Хаоса”, десетата и последна книга от „Хрониките на Амбър” ме зове. Дали Зелазни ще оправдае очакванията? Ще получа ли задоволителния финал, който съм си заслужил след цели девет книги, прекарани в компанията на безсмъртни предатели и жадни за власт интриганти?

 

Съперниците на Мерлин започват да падат един по един като мухи, кои жертва на проклятия и отдавна очакваща ги поетична справедливост, кои покосени от по закона на „който меч вади…”. Мерлин получава няколко ключови парчета от пъзела на своето минало. Неочакваните разкрития за неговото родословие го карат да преосмисли позицията си. Сега вече е ясно – наследникът на Коруин се е оказал просто марионетка, и то далеч не единствената. А конците се дърпат от изначалните вселенски стихии. Или поне от техните могъщи олицетворения, хванали се за гушите, вкопчили се едно в друго, цинично и хладнокръвно потъпквайки всичко и всеки, който се окаже между тях.

chronicles-of-amber

Дали героят ще успее да пререже конците, които го разиграват и да поеме съдбата си в собствените си ръце? От Мерлин зависи животът на неговите приятели, но и участта на неговите врагове. Всъщност… съдбата на всичко и всички е поставена на карта!

 

Финалът не е типичния хепи енд, с фойерверките и прегръдките, с пиршество край огъня и замечтани погледи към залеза. Но в „Хрониките на Амбър” малко неща са типични.

a21f213d666690296d7256be610d831a

Мултивселената на Амбър съдържа всичко, и богато, епично фентъзи, и елементи на научна фантастика, и препратки към света на литературата, и екшън, и приключения… Изграждането на самата мултивселена е феноменално! Колкото до героите, които я обитават пък – техните задкулисни машинации, дворцови сплетни и политически интриги ще накарат дори и Борджиите да изглеждат хрисими и сплотени. А главните действащи лица Коруин и Мерлин ще се превърнат в любимци на много читатели със своята тенденция към безразсъдни флиртове, ловки и убедителни преговори, мрачен хумор…

 

Името Роджър Зелазни ще се помни. И наистина има защо. А „Хрониките на Амбър” е неговият опус магнум!

StarКнижар

 

48_pic_1

Роджър Зелазни (1937-1995) е роден в Юклид, Охайо, в семейство на полски емигрант. През 1959 г. получава бакалавърска степен по английски език, а по-късно завършва магистратура – специалност драма. Талантът му изгрява за научната фантастика в началото на шейсетте години с поредица от блестящи новаторски разкази. Първата си награда “Хюго”, от общо шест на брой, печели с романа “Господарят на светлината”, а малко след това написва и първата книга от превърналата се в класика поредица “Хрониките на Амбър”. Три пъти е печелил наградата “Небюла”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s