Ако имате сестра, която си води дневник, то обзалагам се, че тайно ровите из нещата й и се опитвате да се доберете до секретните й записки! Е, хайде, пред нас можете да си признаете. Все пак… и ние си падаме по четенето на дневници. И особено много ни харесва този на Джейми Кели! Същият онзи, към когото тя се обръща със „Скъпо тъпо дневниче”. Ето, че дойде време и на „Принцесата или жабокът принц съм аз” – третата част от серията на карикатуриста Джим Бентън, която вече повече от десетилетие забавлява младите читател(к)и!

Ако сте пропуснали ревюто на първите две книги от поредицата „Скъпо тъпо дневниче” на издателство „Хермес”, то можете да го прочетете тук: https://knijnikrile.wordpress.com/2016/07/11/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-1-%D0%B8-2-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%87/

 

Но за да наваксате по бързата процедура, ще кажем само, че „Скъпо тъпо дневниче” е хитова поредица в така любимия на днешните деца жанр на илюстрираните романи-дневници. Серията на Джим Бентън предхожда дори дръндьото на Джеф Кини с няколко години, така че спокойно можем да кажем, че малката Джейми от „Скъпо тъпо дневниче” е един от пионерите на този формат! През 2016 излиза вече 19-тата книга от серията, а през годините популярността на „Скъпо тъпо дневниче” непрекъснато расте. По книжките има заснет и филм на Hallmark:

 

Джейми Кели, вече познатата ни злополучна симпатяга, все така си пада по своя съученик Хъдсън Ривърс. Популярната (и според куп хора от училище „Макъръл” – супер готина) Анджелин не спира да й съперничи. Вместо да прекарва повече време да бъде себе си обаче, Джейми се мъчи някак си да саботира Анджелин, защото… ами защото не е честно пък, всички да й се възхищават така! Мдам, завистта не е хубаво качество, и читателите ще се убедят в това, защото именно тя ще навлече куп проблеми на Джейми.

skapo-tapo-dnevniche-3-printsesata-ili-zhabokat-prints-sam-az

Шампоановата шашма с аромат на „Малинова наслада” и „Кокосова лудост” ще предизвика неочаквани обрати! Учителката отсъства, а заместникът е голям сладур, заради който като нищо можеш да забравиш за увлечението си по осмото най-готино момче в класа. Но какво да правиш, когато в шкафчето ти започнат да се материализират поеми от анонимен изпращач, който явно адски е хлътнал по теб? Дедуктивните умения на Джейми идват на помощ, но… може би ще я подведат! Защото инициалите под поемите могат да принадлежат на повече от едно лице.

ddd2.PNG

ddd3.PNGКласът получава задача – всеки трябва да напише доклад, в който да сравни своя живот с някоя известна приказка. Вече с леко повишено самочувствие, Джейми решава да се оприличи на принцесата от „Жабокът принц”. Но дали пък ролите няма ненадейно да се сменят?

ddd5.PNG

С всички обрати в уж скучното ежедневие на Джейми, не е чудно, че западните читатели са си паднали по непринудения стил, с който тя описва неволите с в всоето „Скъпо тъпо дневниче”. А по всичко личи, че книжките явно се харесват и у нас, защото до момента от издателство „Хермес” са успели да издадат първите шест. И преди да попитате – да, съвсем скоро на „Книжни Криле” ще ви разкажем и за следващите три книжки. Защото въпреки всички предупреждения и проклятия, съжалявам, но просто не можем да се спрем да не прочетем всяко следващо заглавие от серията!

ddd1.PNG

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s