„Самотният остров на Муминтрол” отново ни среща с любимите герои на шведската илюстраторка и писателка Туве Янсон! В този том от нейните комикси муминското семейство преживяват ред небивали приключения в стил а-ла „Робинзон Крузо”. Един злополучен пикник ще се превърне в своеобразно заточение на необитаем остров… който всъщност ще се окаже не чак толкова необитаем! А читателите за пореден път ще имат шанса да се насладят на неподражаемият разказвачески талант и графичен стил на Туве Янсон.

m3_cover_1_big_0

Ези или тура? От изхода зависи дали ще се ходи на пикник или не! Прогнозите за времето са без значение. Никой не обръща внимание и на недоволството на един мнителен… хеликоптер?!? Да. Останали без транспорт мумините и техните придружители остават в капан на необитаемия остров, където обаче откриват своите собствени предци! Дългунестите пра-пра-троли съвсем не са така закръглени като днешните мумини. Явно без удобствата и комфорта на Муминската долина няма как да се похвалиш с подобаващо коремче! А с какво са се препитавали древните? Ами… срам-несрам, трябва да си признаем, че са разпалвали огньове, имитиращи светлината на морски фар и са примамвали нищо неподозиращи кораби към крайбрежните скали!

1_inside_moomin_and_the_brigands-big-52_3.jpg

Ето, на! Предците на Муминтрол са едни нищо и никакви мародери и контрабандисти. А сега те отново върлуват из острова и жертва на техните трикове става един пиратски екипаж, който пък държи в плен горката Мюмла… Муминтрол се изживява като спасител, а това май никак няма да се хареса на госпожица Снорк. Тя и Мюмлата всъщност май доста харесват ролята на девойка в беда и си умират да бъдат отвлечени от мъжествените мустакати моряци. Е, мъжествени ще са докато Мама Муминка не им забрани достъпа до рома и не ги впрегне на работа в градината… Ох, да, обратите и авантюрите нямат край! Как ли ще свърши всичко това?

3_inside_moomins_desert_island_big-5.jpg

Преди някой да ни е обвинил, че не отразяваме томовете поред (този е трети в номерацията, а за четвъртия ви разказахме през март), нека уточним, че комиксите за мумините се реят съвсем, ама съвсем волно, неподвластни на хронологии, канони, таймлайни и тям подобни. Истина е, че много комикси в наши дни вкарват реализъм във своите вселени, придържайки се стриктно към всякакви установени събития в дадената художествена действителност. На тук случаят е съвсем друг.

3_inside_moomins_desert_island_big-6.jpg

Комиксите са рисувани в съвсем друга ера, когато все още фенове и читатели не са били болни на тема спазване на продължителност. Да не говорим, че това е и против свободолюбивата природа на самата Туве Янсон. Тъй че, единственото, което остава вечно тук са героите и техните специфични характери – винаги готов за приключения (или пък философски дебати) Татко Мумин, вечно грижовната и сплотяваща всички Мама Муминка, суетната и ревнива, но все пак добра по душа госпожица Снорк, замечтания и игрив Муминтрол…

3_inside_moomins_desert_island_big-7

Мумините и техните приятели могат да се срещат „за първи път” по няколко пъти, тепърва да се запознават със себе си в различни обстоятелства, и няма защо да се чудите. Всичко в Муминската долина се случва като на сън, и всеки нов читател е винаги добре дошъл! В резултат на това винаги можете да грабнете някой произволен том и спокойно да четете която история ви е попаднала, без да сте запознати с предните комикси или пък без да сте чели романите. Историите са колкото дълбоки, толкова и простички и интуитивно разбираеми.

m3_cover_2_big.jpg

Но едно е сигурно – веднъж да се потопите в света на Муминтрол и семейството му, несъмнено ще искате да се завръщате там отново и отново. Ето защо здраво стискаме палци от издателство „Пурко” скоро пак да ни срещнат с комикс творчеството на Туве Янсон!

Ненко Генов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s