Имало и такова животно! Пикселно! И понеже с такъв малък брой пиксели графиката си изглежда направо праисторическа – ето ги и пикселните динозаври! Две забавни книжки за копиране, довършване и оцветяване ще предоставят на децата възможност да създадат свои собствени галерии от същества, съставени от разноцветни елементи. В „Пикселни животни” и „Пикселни динозаври и други праисторически животни” на издателство „СофтПрес” малчуганите ще използват за отправна точка мрежа от квадратчета, в която чрез разноцветно запълване ще оживяват разнообразни рисунки.

pikselni-zhivotni

И двете книжки са част от серията „Pixel Pix”, или „Пикселни картинки”. Любопитен факт – самата дума „Пиксел” произлиза от определението „PICture ELement”, т.е. всеки пиксел всъщност представлява елемент от картинката. Ето ви удобен момент да обясните на детето повече за устройството на екраните и електронните изображения. Нали знаете? В цифровия свят картинките се състоят от правоъгълни мрежи от подредени едно до друго миниатюрни квадратчета. Всяко има свойството да придобива различен цвят или яркост. Именно те изграждат изображенията на вашия екран! (Включително и статията, която четете в момента!)

 

Е, книжките, за които говорим далеч не са дигитални (и толкова по-добре!), но рисунките в тях се построяват на същия принцип. Всъщност, пикселните изображения са своеобразен наследник на гоблените и мозайките. А в наши дни пикселното изкуство се завръща в материалния свят. Редица хора, особено фенове на компютърните игри, изграждат изображения от разноцветни плочици, блокчета „Лего”, мъниста и какви ли не други шарени елементи.

pikselni-zhivotni_2

В интерес на истината, съвсем не е изключено и вие да сте създавали един вид пикселно изкуство! Например ако не сте внимавали в часа по математика и сте си запълвали с флумастери квадратчетата в тетрадката. Е, създателите на „Пикселни животни” и „Пикселни динозаври” пък са ви подготвили тонове страхотни идеи как да развиете този интересен метод на рисуване!

pikselni-zhivotni_1

Желаете определена порода куче? Или пък някоя забавна буболечка? Защо не и обитател на аквариума? А може би искате да отидем на сафари? Изборът е наистина богат! В своите 48 страници „Пикселни животни” представя на децата модели за какви ли не представители на днешната фауна – и домашни, и диви, големи и малки, пухкави, пернати, люспести…  ( http://www.soft-press.com/book/1210/type_author )

pikselni-dinozavri-i-drugi-praistoricheski-zhivotni

А в „Пикселни динозаври и други праисторически животни” нещата стават дори още по-интересни! Пригответе се за приключение в пикселната палеонтология! Анкилозаври и алозаври, трицератопси и тиранозаври, властелините на Земята отпреди 65 милиона години отново са тук… но в една по-ъгловата форма. И на тях са им отделени 48 нови страници, като те съдържат и кратички представяния с любопитни факти за съответните фосилизирани зверове. ( http://www.soft-press.com/book/1209/ )

pikselni-dinozavri-i-drugi-praistoricheski-zhivotni_1

Хубавото е, че дори и децата да изядат книжките с кориците винаги можете да им връчите някоя тетрадка с малки или големи квадратчета, в която те да продължат да претворяват моделите отново или пък дори още по-добре – вече придобили опит да създават свои собствени. „Пикселни животни” и „Пикселни динозаври” са забавни и развиващи въображението книжки, които не само ще осигурят на детето приятен начин за прекарване на свободното време, но и ще му помогнат да научи, че и най-малкото квадратче може да се окаже частица от нещо голямо и красиво!

pikselni-dinozavri-i-drugi-praistoricheski-zhivotni_2

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s