Дебютният роман на Димитър Запрянов „Кръстопът” беше една от тия книги, за които известно време се двоумях дали да подхвана или не. От една страна, обичам фентъзи жанра и винаги съм любопитен да проверя как родните автори се справят в тази сфера. От друга – дебютен и самоиздаден роман може да се окаже както диамант в пепелта, така и нещо, което заслужава да се превърне в пепел. Но когато от Националния Клуб за Фентъзи и Хорър „Цитаделата” обявиха „Кръстопът” за Книга на годината… Е, да кажем, че това поразсея съмненията ми! Явно беше време и аз да прочета историята на Димитър Запрянов!

14397201_1342683902438945_132376843_n

Младият Гарет си живее сравнително нормален и спокоен живот, ако не се броят странните сънища, които току го спохождат. Преди да успее изобщо да си избистри мислите и да разбере какво става, той попада далеч от реалността, която познава и бива въвлечен в битка. И то не каква да е, ами между Рая и Ада! В небето греят три слънца, невероятни и страшни създания бродят (и летят) наоколо… Скоро става ясно, че нещата със силите на Доброто и Злото доста са се объркали, в резултат на предателства и тъмни съюзничества небето вече не е под опеката на предишните си властелини, праведни или грешни, всички хорски души са заплашени, и изобщооо… Предстоят много приключения преди всичко да си дойде обратно на мястото. А Гарет пък тепърва разбира, че има във вените си серафимска кръв, с която вървят и разни свръх-способности.

 

Гарет е в компанията на сума ти интересни персонажи с поддържащи роли, на всеки от които е отделено време да бъде развит и описан. Тези второстепенни герои са доста интригуващи, никога не се превръщат в досадни статисти, а някои от тях дори спокойно си съперничат със самия Гарет. В частност – спътникът му Крейвън, който е беглец от недрата на Ада, посветил се в защита на Рая.

14388818_1342684189105583_1571675426_n

Така. Аз принципно хич не си падам по фентъзи истории, които директно се заиграват с религиозни мотиви или библейски образи. Просто ми стои някак си не на място и не обичам двете да се смесват. Харесвам „Поличбата” и „Екзорсистът”, но изобщо не си падам нито по „Spawn”, нито по „Legion” и „Dominion” и пр. истории а-ла „Ангели срещу Демони”. „Кръстопът” обаче някак си успя да се превърне в изключение от това правило. А щом чак на мен ми хареса, тогава значи Димитър Запрянов наистина се е справил добре!

 

Другият факт, който говори много позитивно за книгата е, че при все максимата, че колкото по-дебела е първата ти книга, толкова по-брутално ще се издъниш, авторът смело е сложил името си върху една масивна тухличка. И макар и в началото обемът й леко да ме притесни (вече си представях дълги описания и графомански отклонения), скоро открих, че страниците вървят доста по-бързо, от колкото бях очаквал. Темпото е добро, действието – динамично, конфликтите – ясни и на лице.

14360422_1342684152438920_1076253530_o

Критиките, които имам към романа не са нищо, което да ви развали удоволствието от четенето. Първо, би било много хубаво ако страниците минат през професионален редактор. Чисто и просто за да си дойдат някои препинателни знаци на мястото, да се избегнат спорадичните повторения и т.н. И второ – едно по-пипнато и стилно художествено оформление би било не само хубава козметична промяна за визията на книгата, но подозирам че и би направило чудеса за продажбите. Почти съм сигурен обаче, че и двете неща, които току що споменах са породени от липсата на издателски бюджет, тъй че наличието им е повече от разбираемо.

 

Заключението – „Кръстопът” е стабилен и многообещаващ старт за един млад автор със заложби, от който се надявам, че тепърва ще има какво да четем!

За повече информация, поръчки и връзка с автора посетете https://www.facebook.com/krystopytdimitarzapryanov/

 

Книгандалф

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s