Има книги, чието преиздаване на български си е истинско събитие, чисто и просто защото са писани от автор с титанично творчество, някой не просто оставил следа, ами направо променил завинаги цели литературни жанрове. И днешната книга е точно от тези. Благодарение на „Изток-Запад” до нас достига един от ранните диаманти в библиографията на Хърбърт Уелс, който заедно с Жул Верн си дели титлата „Баща на научната фантастика”! Закопчейте коланите и се пригответе за неповторим полет на въображението с „Първите хора на луната” от 1901!

picture_1825

Лично аз до момента не бях попадал на българско издание на романа и явно е било крайно време то да се появи отново, защото иначе ето какво откри търсенето в Гугъл… 🙂 Новият превод е дело на Любомир Николов-Нарви – име, което е сред българските преводачи горе-долу еквивалент на това, което е името на Хърбърт Уелс сред писателите-фантасти.

В зората на новия ХХ век, Уелс отново се отправя към нови хоризонти. Лондончанинът г-н Бедфорд е бизнесмен и предприемач, който се е озовал на ръба на фалита. Мъжът заменя шума на големия град със спокойствието на провинцията, където се усамотява с идеята да напише пиеса. Търсещ уединение в крайбрежния Кент, Бедфорд всъщност намира ново познанство. Изобретателят д-р Кейвър е на ръба на гениално откритие – нов вид материал, който да нулира земното притегляне! Изобретението действа като елиминира теглото на намиращия се над него въздух и веднъж преборил гравитацията материалът на Кейвър полита към космическото пространство. Бедфорд веднага прозира финансовия потенциал в едно такова революционно откритие, а скоро докторът успява да го убеди да поемат на едно немислимо пътуване към непознатото – към Луната!

Веднъж озовали се на лунната повърхност двамата пионери попадат във вихър от шеметни приключения, на които дори Бък Роджърс и Флаш Гордън спокойно биха завидели!

ceea3bbbac14e721255d0e26dfd75723

Авторът на „Война на световете“ и „Машината на времето“ ни е завещал една страхотна история, изпълнена с динамика, екзотика и екшън. Днес, вече близо половин век, откакто човечеството действително е стъпило на Луната, историята на Уелс продължава да бъде все така вълнуваща. Нещо повече, написан в едно по-простичко и по-наивно време, романът е придобил допълнителен чар благодарение на своите герои от края на викторианската ера и ретро-фантастична атмосфера. Убеден съм, че никой почитател на приключенската и фантастичната литература не би го пропуснал.

Книголет

One thought on “„Първите хора на луната” от Хърбърт Уелс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s