Сещате се за типичните прослойки между учениците в американските училища, нали? Сякаш всяко учебно заведение отвъд океана е строго разделено на касти – атлетите, мажоретките, зубърите, нинджите… Ъъъъ, нинджи ли? Чакай малко, какви нинджи?! Е, да, те са сенчести войни, тихи и смъртоносни, и не всеки е успял да ги зърне, но повярвате ми – те са там! Ако не вярвате на мен, то попитайте 11-годишния Чейс. Той е описал всичко в дневника си!

Детските романи-дневници са истински хит сред днешните хлапета. Джейми Кели (Скъпо тъпо дневниче), Грег Хефли (Дръндьото), Ники Максуел (Загубенячката), Дуайн (Оригами Йода), Близнаците Тапър и Тими Провала са само част от низвергнатите училищни аутсайдери, чиито патила можем да проследим от първо лице, съпроводени от куп забавни карикатури и комикси. Е, ред е да се запознаете и с Чейс Купър! Ако харесвате поредиците-дневници или пък ако сте фен на нинджите, а особено пък ако си падате и по двете – не пропускайте серията на издателство „Хермес” – „Дневникът на един нинджа”! Серията е доста популярна на запад и за това свидетелства фактът, че само за четири години от своята премиера насам вече е успяла да удари десет книжки, първите две от които вече са издадени и у нас.

ninja

„Аз бях просто едно мършаво момче, докато една група нинджи не ме прие в техния клан. Това беше един свят на проблеми, за който не бях подготвен. Този дневник е предупреждение: животът на един нинджа е опасен, страшен и… страхотен.“

dnivnikat_na_edin_ninja_bg.png

В началото на „Кланът на нинджите”, първата част, се случва точно това, от което традиционно мрънкат щатските хлапета – семейството се мести, а главният герой се озовава сам-самичък в ново училище. Е, добре, не чак пък сам-самичък. Чейс е привилегирован. В училище „Бюканън“ все пак учи и братовчедка му Зоуи.

 

(Страничен коментар – Училище „Бюканън“… Хммм… Дали е кръстено на 15-тия президент на САЩ, или пък може би на… Мич Бюканън от „Спасители на плажа”?)

111

И добре, че е Зоуи. Тя е от готините. Благодарение на нея един хилав фен на комиксите и филмите на ужасите като Чейс има компания сред иначе взискателната социална стълбица на популярността в училище. Дали Чейс ще се окаже сред особняците и отритнатите? Или пък ще намери своя среда на новото място?

204.jpg

Всичко се променя, когато със Зоуи се натъкват на тайно нинджа общество! Да си нинджа-шестокласник определено звучи примамливо, обаче нинджите не приемат в редиците си кой да е! Няма начин за Чейс и Зоуи да станат нинджи току-така. Но когато се оказва, че тестът включва кражба, Зоуи се отказва от цялата работа. Тайната на нинджите е в опасност и те искат отмъщение срещу Зоуи. Чейс отчаяно желае да стане един от тях, но може ли да обърне гръб на братовчедка си?

 

„Кланът на нинджите” е изпълнена с ефектен микс от ежедневни училищни неволи и подобаващо преувеличен нинджа екшън. Заедно с приключенията и забавлението, авторът на серията Маркъс Емерсън се опитва да вмъкне и някой и друг житейски урок за малчуганите, в частност – за правилните избори, приятелството, лоялността и отстояването на себе си.

 

Очаквайте скоро и ревюто на „Книжни Криле” за втората част – „Пиратско нашествие”!

Zedd

Advertisements

One thought on “„Дневникът на един нинджа 1: Кланът на нинджите” от Маркъс Емерсън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s