„Читателю, предупреден бъди!

В страшното навлизаш ти!”

Е, леко сме перефразирали фразата от ТВ-сериала Goosebumps, който беше истински хит по Fox Kids преди години. Едва когато започнаха да въртят епизодите по телевизията всъщност си дадох сметка за огромната популярност на Р. Л. Стайн и неговите книжки, едва няколко от които бяха издадени у нас през средата на 90-те под логото „Настръхнали истории”. За щастие, от издателство „Хермес” наскоро сложиха край на липсата на „детския Стивън Кинг” в българските книжарници! След „Нощта, в която куклата оживя” и „Морското чудовище” сега е ред на „Кръвта на чудовището” – истинска Goosebumps класика!

kravta_na_chudovishteto.png

„Кръвта на чудовището” (или „Monster Blood” в оригинал) е третата книга, както от серията на „Хермес”, така и третата изобщо издадена Goosebumps книга. „Кръвта на чудовището” излиза през 1992, което ще рече, че за родните почитатели на серията това е чудесен начин да отпразнуваме наближаващата 25-годишнина на Goosebumps! Заглавието е и една от петте класически истории на Стайн, включени в специалния колекционерски комплект в метална кутия, издаден по случай събитието. За да изберат именно тази книжка измежду трицифрено число други си има причина, нали?

71rdjFE4AeL.jpg

Въпросната чудовищна кръв от заглавието всъщност представлява ужасяваща зелена маса, гнусна каша с разнообразни чудати свойства. Ако сте си играли със силиконови топчета или онези разтегателни гадости в бурканчета, които продават – значи се сещате. Чудовищната кръв свети в тъмното, отскача от стените, лепне… Изобщо – има си всичко необходимо, с което да предизвика интерес на щанда на магазина за играчки.

 

Именно там я открива и Евън. Принуден да прекара ваканцията у странната си леля, момчето е на път да умре от скука. Съвсем скоро обаче го застрашава далеч по-ужасна смърт! С новото си другарче Анди се натъкват на забравен от Бога магазин за играчки, където сред залежалата стока се оказват и кутийки с ужким забавната субстанция „Кръвта на чудовището”.

Monster_Blood_(Cover).jpg

Подобно на антагониста от класическия хорър „The Blob” и чудовищната кръв на Р. Л. Стайн скоро се оказва жива! Страховитата маса започва да поглъща всичко по пътя си, да расте все повече и повече и животът на момчетата е в истинска опасност! … И за да станат нещата още по-лоши, споменахме ли, че Анди си хапна от „Кръвта на чудовището”?

ENTERTAINMENT BOOKS AUTHOR STORY WRITER LOOKING OUT WINDOW
Р. Л. Стайн

Това е първият безмълвен антагонист, създаден от Р. Л. Стайн и се оказва така популярен, че „Кръвта на чудовището” (завършена и самостоятелна история) се сдобива с общо четири продължения, като освен тях зелената всепоглъщаща каша се появява или споменава в поне още четири Goosebumps книги. И дано от издателство „Хермес” се погрижат всички те също се появят на български!

 

Zedd

8183734_back__b.jpg

Advertisements

One thought on “„Goosebumps: Кръвта на чудовището” от Р. Л. Стайн

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s