„Сага за вода и огън” се сдобива със своята епична развръзка в „Морска магия”! Дженифър Донъли и Егмонт България определено няма да ви оставят да скучаете!

 

Преди още да сте попитали – да, историята е цялостна и финалът някак си успява да е едновременно изненадващ, но и всичко, за което феновете на поредицата са могли да се надяват. И ще ви накара да погледнете на събитията от предните части от съвсем друг ъгъл!

И макар да ми се иска веднага да се впусна в детайли за невероятните обрати, които ви предстоят в книгата, ще се постарая да устоя на изкушението и да не се пускам спойлери!

97895427192291487154361.1777

Орфео бе чакал хиляди години за този момент.

 

Съвсем скоро неговата наследничка Астрид – честна и целеустремена русалка, ще дойде в крепостта му Шадоу Манс, за да се опита да му отнеме черната перла, неговият талисман. Дали ще успее? Или пък той ще съумее да я убеди да приеме рожденото си право и да се обърне срещу приятелите си?

 

Ава търси друг талисман в блатата на Мисисипи. Но за да го намери, ще трябва да се изправи пред убийствените духове на Окуа Нахоло. Серафина, Бека, Линг и Нийла са в Каргйорд с останалите от съпротивата подготвяйки се за битка на два фронта. Ще види ли Сера някога отново любимия си дом и Махди, или Волнерос ще успее да завладее морските дълбини, докато Орфео побеждава самите богове? Съдбата на света е в техните ръце.

 

Останах със страхотни впечатления от цялата серия. Наистина чудесна поредица! Дженифър Донъли е успяла да изгради един наистина завладяващ подводен свят, с обаяние, населен не просто с шепа шарени русалки, но с ярки, но и развиващи се герои.

dcec15d1a189b6efb47869244ab99f23

За мен една от основните сили на „Сага за огън и вода” е начина, по който обрисува различните култури, обитаващи морското дъно, както и фактът, че всяка една от главните героини си има своите „демони”. И тук не става дума просто за обичайното „тъмно минало”, нито пък за съмненията (и понякога – комплеските), които съпътстват вълненията на младежката възраст. С елегантен реверанс към Андерсен, Донъли вплита в модерната си приказка и класически мотиви – Астрид е загубила гласа си, Ава – зрението си… Образите на главните героини са едновременно силни, но и раними, не са безгрешни, и може би именно заради това не са ни и чужди.

podvodnamagia_back copy1487154366.3038

Колкото до водовъртежа от чувства, който се развихря… Е, нали не сте очаквали младежка фентъзи сага за русалки да мине без романтика? Тя със сигурност ще е добре дошла за всички млади читател(к)и. А ако сте надскочили тийн аудиторията, имайте си едно на ум. Според мен, с подходяща нагласа „Сага за вода и огън” спокойно може да увлече и по-„големи” читатели, стига да не подхождате с критичен цинизъм към приказното.

 

Единствената ми критика е към корицата. Тя пак хваща окото, но уви, доста бледнее (в пряк и преносен смисъл) на фона на предните заглавия от серията. Кориците на „В морските дълбини”, „Гибелна вълна” и „Тъмен прилив” бяха далеч по-грабващи, дори бих казал – омагьосващи. Хубаво е, че най-накрая имаме шанс да видим и Астрид, просто ми се искаше и „Морска магия” да е илюстрирана по по-магически начин.

s-l300

Във всеки случай, дори и книгата да беше БЕЗ КОРИЦА, това пак не би могло да ми развали удоволствието от „Морска магия”. Беше дълго плуване, но не и изморително! Вероятно заради темите, които съпътстват всички подводни приключения. А те са вечни – за приятелството и любовта, за загубата и болката, за семейство и дълг… А ако до сега не сте го направили – съветвам ви при първа възможност да се гмурнете и вие в „Сага за вода и огън”!

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s