Том втори от „Хрониките на Амбър” съдържа поредните четири романа (части от 4 до 7) от многотомната фентъзи сага на доайена Роджър Зелазни. Легендарната поредица е задължителна за феновете на жанра и съвсем с право е включена в колекцията на издателство „Бард” „Велики майстори на фентъзи и фантастика”.

В „Ръката на Оберон”, предпоследното заглавие от цикъла на Коруин, нещата наистина загрубяват. Нещо или някой си е поставил за цел не просто да превземе Амбър, но и да унищожи изцяло неговата единствена, истинска реалност. Естествено, по този начин ще бъдат изличени всички останали светове-сенки, в това число и нашата скъпа Земя. Тъканта на самата реалност е наранена и трябва да се действа бързо, преди щетата да стане непоправима.

141775_b

Няма по-мащабна и по-чудовищна амбиция от това, да сринеш всичко съществувало някога из основи, да го превърнеш в абсолютно нищо, за да можеш после да съградиш всичко отново по свой собствен план и визия. Който и да е този мегаломаниак с божествени комплекси, по всичко личи, че във вените му тече кръвта на кралското семейство на Амбър. И той е сключил дяволски пакт с Царството на Хаоса. Коруин се старае да разбули мистерията с всички сили, но за целта ще му е нужен поредния легендарен артефакт, който този път се намира на Земята.

837

Събитията тук карат читателя да преосмисли прочетеното в предните части, а обратите идват един след друг. Действието е изненадващо динамично, интриги и предателства се редуват с вълнуващи битки, а Зелазни отново доказва, че въображението му е буквално безгранично. Любопитно, но авторът дори май е вкарал самия себе си в една от поддържащите роли като намигване към своите фенове!

 

„Царството на Хаоса” е подобаващ завършек на цикъла. Коруин е почти смазан от тежестта на собствената си корона, отговорността върху плещите му е огромна. Все пак става дума не просто за Амбър, а за цяла една безбрежна мултивселена. И за да бъде тя съхранена ще са нужни много смелост, далновидност, и не на последно място – готовност за компромиси, но и за радикални действия. В романа са намерили място и екшън, и приключения, и някои сюрреалистични, почти философски моменти.

51zeepnspsl-_sx331_bo1204203200_

Светът вече е сътворен, и е направо невероятно какви идеи и мащаби е успял да разгърне Зелазни в тези пет романа до тук, при положение, че те далеч не са от „тежката категория” на тухлите с четирицифрен брой страници. Накрая Коруин предава щафетата на сина си, Мерлин, и… подготвя плодотворна почва за втория цикъл от „Хрониките на Амбър”!

jptargetethecourtsofchaos

В „Козовете на съдбата” Мерлин се е превърнал в истински магьосник… на клавиатурата и програмния код! Отрочето на Коруин си пада по киберпънкарията на 80-те, но нещата се объркват страшно, когато компютърното му творение придобива своя собствена воля. Някой ежегодно се опитва да му види сметката, приятелите му се оказват не тези, за които се представят, бившата му става жертва на обитатели на друго измерение… Изглежда, че кралската кръв на Амбър в жилите ти е абсолютна гаранция за непрестанни неприятности и смъртоносни заплахи. А в промеждутъците, Зелазни успява да се заиграе с квантови теории и британска митология.

839

Мерлин е надъханото ново поколение от кралското родословно дърво на Амбър май ще има много хляб да изяде, докато настигне баща си! Е, спокойно, момко! Преди някакви си пет книги и татко ти съвсем не беше на по-добър хал. Във всеки случай обаче, радвам се да открия, че макар и вече шеста част от серията, Зелазни далеч не е тръгнал да се повтаря или да тъпче на едно място.

 

Последният роман, включен в том втори от „Хрониките на Амбър” е „Кръвта на Амбър”. Тук Зелазни е отделил повечко време да развие „лошите” и да позаплете мистериите. Мерлин си няма и идея кой и защо се опитва да го убие… За такъв млад герой е направо невероятно колко врагове вече са му вдигнали мерника и му имат зъб, но… знаете за крушата и дървото.

9373fa6e93350c11b4764344a95e8956

Това, с което героят на моменти направо ме нервира е, че явно дори когато хвърлиш в лицето му очевидното – пак не му е достатъчно! Хайде бе, сериозно ли не успя да разпознаеш кой е тоя едноок и едноух вълк?! Но добре, все пак имаш още три книги през себе си, в които да се вземеш в ръце! А може би и това се дължи на факта, че Зелазни е засилил темпото на писане и тези следващи книги са излизали през кажи-речи двойно по-малък интервал? От една страна – това сигурно се е отразило на сюжета, но от друга – Зелазни и без това е набрал стабилна инерция, вече преполовил сагата си. А и с тия внезапни и неочаквани финали, вероятно ако се е бавил прекалено много тълпи от жадни за продължения фенове са щяли да щурмуват дома му…

 

Ако си мислите, че преувеличавам, то просто почакайте да стигнете до края на „Кръвта на Амбър”… Зелазни най-буквално ще ви хвърли на дъното на заешката дупка! Внимавайте само да не се опарите с чая!

48_pic_1

Предстои да завършим поредицата с ревюто на трети том, което скоро ще кацне на „Книжни Криле”!

StarКнижар

 

“Хрониките на Амбър” са си спечелили заслужено място като класика на всички времена сред шедьоврите на творческото въображение.

Амбър е единственият истински свят, който се отразява в безброй огледални светове Сенки, подвластни на Принцовете на Амбър. Кралското семейство е разединено от завист и подозрения. Изчезването на родоначалника Оберон е засилило вътрешните конфликти и тронът е уязвим за узурпатори. Станете свидетели на титаничната битка за надмощие на Земята и в Царството на Хаоса, където силите на Амбър и Хаоса водят непрестанна борба за власт посредством заговори и смели ходове.

 

Роджър Зелазни (1937-1995) е роден в Юклид, Охайо, в семейство на полски емигрант. През 1959 г. получава бакалавърска степен по английски език, а по-късно завършва магистратура – специалност драма. Талантът му изгрява за научната фантастика в началото на шейсетте години с поредица от блестящи новаторски разкази. Първата си награда “Хюго”, от общо шест на брой, печели с романа “Господарят на светлината”, а малко след това написва и първата книга от превърналата се в класика поредица “Хрониките на Амбър”. Три пъти е печелил наградата “Небюла”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s