Понякога попадам на нови детски книги, които направо ме карат да завиждам на днешните деца, да не говорим че и самият аз отново се превръщам в дете. Луси и Стивън Хокинг постигат именно този ефект със своите завладяващи астро авантюри, в които най-новите открития и теории за вселената и нейния произход са поднесени по невероятно увлекателен и съвършено разбираем начин! Ако някой се сеща за други детски книга, в която да се говори за Големия Андронен Колайдер, лунни роувъри и квантови бомби, то нека незабавно ми даде заглавия! До тогава ще считам поредицата за Джордж и компания за прецедент в съвременната детска литература! В „Джордж и Големият взрив” (изд. „Сиела”) любознателното хлапе и неговите верни приятели вече за трети път ме отвеждат на шеметно космическо приключения, в което на всяка крачка читателят научава нещо смайващо и интересно! 

11.PNG

Книжките от серията могат да се четат и разбъркано, но ако ги карате наред удоволствието е още по-голямо, защото макар и самостоятелни истории, те все пак следват своя хронология. Тук Джордж вече се е завърнал от САЩ (до където пътува във втората част), а прасето Фреди (което получи в първата вместо компютър) се е преселило в еко-ферма. Но това далеч не са единствените промени, с които Джордж ще трябва да се справи. Чифт вечно плачещи сестри-близначки са последната новост в живота на момчето. Но нещо ново се е появило и в живота на приятелката му Ани, която е станала доста близка с някой си Винсънт… „Някой си” ли?! Не съвсем! Та той е син на филмов режисьор и е горд притежател на черен колан по карате! Ето ти повод за ревност…

22

Покрай цялата тая драма, естествено, има и доста екшън! Използвайки суперкомпютъра на Ерик за да открият перфектното място във вселената, на което прасчо Фреди да продължи да си живурка, нашите герои се забъркват в поредната космическа каша с неясен изход! Джордж преминава през отворен портал към Луната, където попада на Ерик, а после и двамата попадат пред обектива на китайски сателит. Фактът, че Луната отново има посетители (и то първите документирани от 1972 насам) е готов да разбуни духовете.

33.PNG

Менторът на Ерик, професор Зузубин, заръчва случая да бъде разучен, а самият Ерик е принуден да замине за Швейцария и да се отзове в ЦЕРН. Бъдещето на суперкомпютъра му е под въпрос. Съвсем скоро в сюжета вече са намесени зъл гений, който решава да си чукне среща с Джордж на Андромеда, предателство в редиците на учените, и изключително опасно устройство, за чието обезвреждане са нужни доста усилия…

grg2

Всички книги за Джордж излизат през период от поне две години, а това сочи, че в писането им е вложено много проучване и планиране, както и доста дълъг процес по адаптиране на научната материя на език, който е разбираем за младите читатели. Както „Джордж и Големият взрив”, така и предходните две книги, „Тайният ключ на Джордж за Вселената” и „Джордж търси съкровища в Космоса”, са написани с внимание и с идеята да накарат децата не просто да научат нещо ново и интересно, но и сами да потърсят още знания по темата след като прочетат тази книга до край. (Аз лично нееднократно ровех из интернет за допълнителна информация около някои подробности.) Приятният и четивен стил, акомпаниран от симпатичните илюстрации превръщат книгите на Луси и Стивън Хокинг в истинско удоволствие, в което умело са вплетени и всичките научни и документални елементи.

515a3dtp5fl-_sx324_bo1204203200_

Наистина се надявам, че от издателство „Сиела” няма да пропуснат да преведат и най-новите две книги от серията – „George and the Unbreakable Code” и „George and the Blue Moon”. Съдейки по прочетените три до тук със сигурност и следващите ще си струват! А стига да излязат – няма начин да ги пропуснем и отново ще ви ги представим на „Книжни Криле”!

 

Луси Хокинг е автор на два романа за възрастни, писала е за много английски вестници и се изявява също по телевизията и радиото. Луси е изнасяла популярни беседи за космически пътешествия и наука пред деца по целия свят, включително една реч на тържеството по случай петдесетата годишнина от създаването на НАСА в САЩ. Неотдавна нейно ДНК бе изпратено в Космоса като част от „Проект безсмъртие“, който сега се съхранява на Международната космическа станция, в случай че човешкият род загине неочаквано. През 2008 г. Луси получава наградата за популяризиране на науката „Сапио“. Тя живее в Кеймбридж със сина си.

 p_book-club_1608121c

Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика в Кеймбриджкия университет. Той е всепризнат за един от най-брилянтните теоретици във физиката от Айнщайн насам. Книгата му за възрастни „Кратка история на времето“ има феноменален успех по целия свят и вече е издадена на повече от 30 езика.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s