От доста време насам не бяхме имали случай да пишем за книга на издателство „Миранда”, но ето че това е на път да се промени, защото на хоризонта се задава една страхотна илюстрирана поредица за малките читатели! С „Книга за лошотията” у нас дебютира серията „Малкият вълк” на големия детски писател Иън Уайброу. Изданието е изпъстрено с веселите цветни илюстрации на чичо Коля Воронцов, създател на небезизвестния котарак Помпон! 

Mal Vulk_Kn za Loshotijata_Cover.jpg

Всичко, което иска Малкият Вълк, е да си стои на топло у дома. Но родителите му са разтревожени от добрите му постъпки и милото поведение към по-малкото  му  братче Миризливко. Затова  го изпращат на  дълго пътешествие до Колежа по Коварства, за да стане истински страшен вълк и да спечели Златен Медал за Лошотия. Дали ще успее Малчо Вълчо да надхитри чичо си, да научи 9-те правила на Лошотията или ще стане само саламче за сандвича му? Това ще разберете от страниците на тази забавна книга.

 

Иън Уайброу е един от любимците ми, тъй като е създател на адски симпатичната поредица за малкия Хари и неговата кофа, пълна с динозаври („Harry and His Bucket Full of Dinosaurs”). Книжките от серията отдавна са част от домашната детска библиотека, а с най-голямо удоволствие гледаме и анимационния сериал, създаден по тях. „Малкият вълк. Книга за лошотията” е първото заглавие на Уайброу, което излиза в България, а от издателство „Миранда” ни обещават, че далеч няма да е и последното.

61zwcq98fil

Всъщност, като споменахме анимация, Малкият вълк също се е сдобил със своя екранна адаптация през 2003 година, но е възможно там да не го разпознаете. За основа на филмчето са използвани черно-белите илюстрации на Тони Рос, с които книгата е издадена в оригинал на английски. Гледайте! – https://vimeo.com/75795102

Mal Vulk_Kn za Loshotijata_02.jpg

Ние обаче сме късметлии, защото от издателство „Миранда” са решили да издадат „Малкият вълк” с изцяло цветните илюстрации на чичо Коля Воронцов, които определено по нищо не отстъпват на тези на Тони Рос. Именно „Миранда” са „виновниците” за родните издания на котарака Помпон на чичо Коля, с който така сме се забавлявали! А самият Иън Уайброу казва:

 

„Това, което обожавам в творчеството на Воронцов е, че той често съчетава карикатура с фото колаж и като цяло създава усещане за беладжийство, което чак граничи с анархия!”

 Mal Vulk_Kn za Loshotijata_03.jpg

Разказът върви почти като дневник, под формата на писмата на малкия главен герой до така несправедливите мама и татко, изпратили го на дълго пътешествие с цел да стане подобаващо зъл представител на вълчия род. А текст и илюстрации определено си пасват повече от добре! Британски писател и руски художник са се сработили чудесно и резултатът е любопитна комбинация.

 

Хумористичният пътепис, който вълчето пише до родителите си и карикатурните рисунки на чичо Коля взаимно се допълват и създават увлекателна и весела история, която спокойно може да забавлява не само малчуганите, но и цялото семейство. С други думи – четенето на „Малкият вълк” е истинско удоволствие,

 Mal Vulk_Kn za Loshotijata_05.jpg

„Малкият вълк. Книга за лошотията” може да се похвали и с учудващо високо качество на изданието. Освен със своя цветен печат и множество илюстрации (доста от които са на цяла страница, или дори на ДВЕ!), не мога да не спомена и плътната, хубава хартия! Такава хартия понякога имат детските книжки от по двадесетина странички, но тук става дума за над 150!

 

А съдейки по списъка на последната страница, серията за Малкият вълк ще продължи с още пет книги. Дано и те се появят час по-скоро! Нямаме търпение за „Малкият вълк. Дневник на великите приключения” и „Академия за привидения”!

Advertisements

One thought on “„Малкият вълк. Книга за лошотията” от Иън Уайброу, с илюстрации от чичо Коля Воронцов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s