„Джордж търси съкровища в космоса” (изд. „Сиела”) е втората книга на Луси Хокинг, написана в съавторство със знаменития й баща – Стивън Хокинг. В нея ще откриете поне два пъти повече интересни факти за космоса и вселената от някоя средностатистическа детска енциклопедия… и най-малко десет пъти повече приключения!

Доста деца са минали през период, в който са мечтали за пътешествия между звездите и мисии на далечни планети. Когато аз навлязох в тази фаза, пръв приятел ми бяха една детска енциклопедия за космоса и книжката на Ефрем Левитан „На малките — за звездите и планетите”. Там джуджето Кнопкин по един много забавен начин въвеждаше малчуганите в астрономията и дори даваше инструкции за някои по-елементарни практически експерименти. Много мили спомени имам от тая книжка, и наскоро си я открих и я приготвих за след някоя и друга година, когато новото поколение космо-авантюристи вкъщи поотрасне.

 

Зачудих се също, има ли нещо подобно днес по книжарниците? Актуална детска литература, в крак с всичко ново, което се случва в космологията, която да съчетава художествен текст с научна достоверност. И съвсем скоро след това търсенето ми се увенча с успех, когато попаднах на „Тайният ключ на Джордж за Вселената” на Луси и Стивън Хокинг!

 

Изненадата ми беше наистина голяма, защото ни най-малко не очаквах да открия Стивън Хокинг като съавтор на детски илюстровани романи. Не бих се изненадал, ако открия намесата му в някоя твърда научна фантастика, все пак не е прецедент учените да дават воля на теориите и фантазиите си под формата на художествен текст… Но колко пъти така се ражда четиво, насочено към най-младите читатели?

51ugn06wjml

Да, името на Хокинг върху корицата е напълно достатъчно, за да грабнете първата книга дори и само от любопитство, но само то едва ли е достатъчно за да ви задържи за следващите книги, нали? Тук няма помен от меркантилност и популизъм, името на Хокинг не е просто за гръмка реклама на някакъв чисто комерсиален продукт. Просто защото първата книжка си беше страхотна, и освен да забавлява, си е поставила за цел и да поднася знания, да разпалва любопитство, да провокира откривателски дух. Мисията изпълнена!!!

 

А „Джордж търси съкровища в космоса” не само, че не лежи на стари лаври, ами и всячески се старае да надскочи предшественика си.

27099_6858_1298883468

Джордж с мъка научава, че „новите съседи” от предишната книга ще се местят отново. Симпатичната Ани и баща й, ученият Ерик, които в първата книга се нанесоха в запуснатата къща от съседния двор и заради които Джордж преживя незабравими приключения си заминават. Местят се в САЩ. Е, няма как човек като Ерик да откаже предложение да работи за космическата програма за търсене на интелигентен живот в космоса, тъй че… Сбогом, и на добър час.

 

И това би бил краят на всичко, ако не беше един мистериозен придупредителен сигнал, прихванат от Ани, за който момичето подозира, че е изпратен от извънземна цивилизация. Тя възнамерява да се отправи по следата, но не би хукнала отново към звездите без помощта на Джордж!

Capture.PNG

 

Благодарение на уникалния суперкомпютър отново ще има отворени космически портали! Очакват ни старт на совалка, разходка на Марс и лов на улики из цялата галактика. Но времето изтича, а един злодей в сянка е готов на какво ли не, за да осъществи пъклените си планове…

11.PNG

Луси Хокинг споделя, че тайната на успеха на серията за Джордж е, че книгите се пишат така, сякаш децата задават въпроси за света, космоса и вселената. Въпроси от рода на „Какво ще стане с мен, ако ме погълне черна дупка?”. Но вместо родителите, този път на въпросите отговарят учените.

22.PNG

Е, формулата определено работи, защото веднага щом допиша това ревю грабвам и третата част, „Джордж и Големият взрив”!

 

Луси Хокинг е автор на два романа за възрастни, писала е за много английски вестници и се изявява също по телевизията и радиото. Луси е изнасяла популярни беседи за космически пътешествия и наука пред деца по целия свят, включително една реч на тържеството по случай петдесетата годишнина от създаването на НАСА в САЩ. Неотдавна нейно ДНК бе изпратено в Космоса като част от „Проект безсмъртие“, който сега се съхранява на Международната космическа станция, в случай че човешкият род загине неочаквано. През 2008 г. Луси получава наградата за популяризиране на науката „Сапио“. Тя живее в Кеймбридж със сина си.

 p_book-club_1608121c

Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика в Кеймбриджкия университет. Той е всепризнат за един от най-брилянтните теоретици във физиката от Айнщайн насам. Книгата му за възрастни „Кратка история на времето“ има феноменален успех по целия свят и вече е издадена на повече от 30 езика.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s