Докато всичко живо очаква декемврийската премиера на “Rogue One: A Star Wars Story”, първия спин-оф филм от Дисни, нека не забравяме и за една друга премиера – тази на третия сезон на сериала „Междузвездни войни: Бунтовниците”. Дейв Филони и компания връщат в канона генерал Траун, феновете спекулират около съдбата на Асока, Дарт Мол се завърна, Канан може би е изгубил зрението си завинаги, а Езра е в опасна близост до Тъмната страна… Не знам кога последно съм бил толкова развълнуван за нова история от лукасовата вселена! А с какво можем да запълним дългите седем дни промеждутък между новите епизоди? Ето ви една идея!

 

Спомняте ли си, че преди време отразихме илюстрованата енциклопедия по „Силата се пробужда”? Още тогава ви бяхме споменали за „Междузвездни Войни: Бунтовниците – Илюстрована енциклопедия”, а сега покрай третия сезон на сериала имаме повече от добър повод да се върнем назад и да ви представим и това четиво, което достига до нас на български чрез „Егмонт”!

 

9789542712824

Както може би доста от Вас знаят, енциклопедията е част от поредицата Star Wars Visual Dictionaries. От 1998, когато излиза първото заглавие от серията, обхващащо материал от цялата класическа трилогия, та чак до тази година, през която се чака и издание за “Rogue One”, илюстрованите енциклопедии на DK Publishing са вече над 15 на брой и имат богата традиция и добро име сред феновете. Същото издателство е отговорно и за Inside the Worlds of (енциклопедии с детайлни илюстрации на планети и локации от Междузвездни войни), както и Incredible Cross-Sections (подобен формат, разкриващ „под разрез” устройството на всевъзможни космически кораби, спийдери и други возила и машинарии от Сагата).

sw-rebels-enc-03

„Междузвездни Войни: Бунтовниците – Илюстрована енциклопедия” излиза още преди премиерата на сериала и представя на феновете всички главни и някои от второстепенните герои, с които се срещаме през първи сезон. Освен тях тук са включени и най-важните кораби, оръжия и локации – от пилотния епизод до тринадесетия епизод. Колко статии и снимки точно са поместени? Толкова, колкото са успели да се сместят във всичките 128 цветни страници на енциклопедията!

sw-rebels-enc-06

Книгата ще ви даде шанс да разгледате в детайли вълнуващите нововъведения в галактиката на Star Wars, вкарани от сериала – от енергийната прашка на Езра до внушителните светлинни мечове на инквизиторите, от техническите подробности на кораба „Призрак” до страховитите имперски бойни машини.

sw-rebels-enc-11

Сами разбирате обаче, освен че обяснява мястото на сериала в хронологията и ви подготвя за бъдещите приключения на героите, книгата не развива много канона сама по себе си. Ако сравните тази енциклопедия, и издадената за „Силата се пробужда”, ще откриете че втората е много по-информативна и пълна. Защо това е така? Причините са три.

sw-rebels-enc-10

Първо – би било подло да ви издадат обратите от предстоящите епизоди на сериала в страниците на предварително пуснато издание. Второ – енциклопедията е писана паралелно със създаването на първи сезон, тоест – не обхваща новопоявили се във втори и трети сезон герои, не покрива бъдещите обрати в историята и т.н. И трето – тъй като „Междузвездни Войни: Бунтовниците – Илюстрована енциклопедия” все пак е пътеводител из света на анимационен сериал, очаква се че и аудиторията на книгата е една идея по-млада. Ще видите, че тук текстът е по-едър шрифт, снимките заемат по-голяма част от страниците, посветени са по две страници на големи изображения, съпровождани от съвсем малко текст, обикновено цитати с реплики на героите…

sw-rebels-enc-07

Това обаче съвсем не значи, че съставителите на книгата не са се погрижили да предоставят достатъчно съдържание и на заклетите фенове. А едно от най-любопитните неща за мен всъщност се оказа… прологът! Да, прологът. В него самият Дейв Филони, движещата креативна сила зад „Бунтовниците”, ще ви разкаже за чиракуването си при Джордж Лукас! Филони за мен е най-голямата надежда за бъдещето на „Междузвездни войни”. Той е човек, който действително влага сърцето и душата си в своята работа, проектите му са много лични, и всяка възможност да чуеш (или както в случая – прочетеш) няколко думи от него е истинско удоволствие и ни предоставя привилегията да погледнем зад кулисите на Сагата.

sw-rebels-enc-13

Независимо дали искате да си поосвежите събитията от началото на сериала или тепърва започвате да го гледате и имате нужда от скоростно наваксване, дали сте дългогодишен фен или млад падауан, поемащ първи крачки по пътищата на Силата – „Междузвездни Войни: Бунтовниците – Илюстрована енциклопедия” е за вас!

А съвсем скоро очаквайте и предпремиерното ревю на романа „Star Wars: Нова зора“, разказващ предисторията на „Бунтовниците“ и представящ първата среща на Хера и Канан!

Ненко Генов

sw-rebels-enc-02sw-rebels-enc-04sw-rebels-enc-08sw-rebels-enc-09sw-rebels-enc-12sw-rebels-enc-05sw-rebels-enc-14sw-rebels-enc-15sw-rebels-enc-16

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s