Здрава Каменова е познато име и още по-познат глас. Актрисата е дала гласа си на много любими герои (Star Wars феновете сред нашия екип веднага отбелязаха ролята на Асока от „Междузвездни войни: Войните на клонираните”), но знаете ли, че освен да чете вече написания диалог, понякога и самата Здрава пише? Днес ще ви представим две нейни детски книги. Това са “Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта” и „Чорапът, който промени света”. И двете книги са с илюстрации от Ирина Василева и се издават от Център за неформално образование и културна дейност „Алос”.

15123203_217088278717397_3472182085234260637_o.jpg

Бихме ви разказали по-подробно за историите на книжките, за стила на текста… Но май няма нужда, а? Не е ли по-добре направо да чуете откъс от всяка книжка, при това под формата на аудио драматизация с професионални актьори? (А ако ги харесате – кликнете върху заглавията, за да отидете на страници с повече информация и възможност за поръчка!)

27.JPG

“Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта”

 

 

„Чорапът, който промени света”

 

 

И двете книжки са доста смели и нестандартни като съдържание, но едновременно с това топли и емоционални истории. Както вече се досещате, освен приключенията на симпатичните главни герои (повечето от които все предмети от заобикалящия ни свят), тук са вплетени и различни послания към младите читатели, доста важни и актуални при това.

5.JPG

Познавателният елемент е ключов, особено в “Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта”. Книжката се фокусира върху екологична тематика като разделното изхвърляне на отпадъците, рециклирането и пътя на предметите, преди и след коша за боклук.

Illustration_Page_2.jpg

„Чорапът, който промени света” пък го удря на по-социални и морални поуки. Тук става дума за аутсайдерите, за отхвърлените, отритнатите и осмиваните. На базата на какво ли? Ами различия дал Господ, изберете си. Чорапите са леко като хората, които ги носят. Успяват да се цепят един от друг по дължина, по цвят… На дневен ред е идеята, че всеки си има собствен чифт и собствено чекмедже, а изпълненията в стил Пипи Дългото чорапче не само, че не са на мода, ами са си и направо скандални. Но ето, че е дошъл ден на се поставят под въпрос тия извадени от нафталина норми и привички.

Illustration_Page_4.jpg

И в двете модерни приказки присъства съвременен език, който децата ще разпознаят. Не само, че няма и помен от архаизми, но и самата Здрава Каменова здраво се е постарала да напипа пулса на времето и да разкаже историите си така, че да са близки и интригуващи за днешните деца. Нещо повече – тя е вплела достатъчно алюзии и загатнат хумор, че да забавлява и родителите, които ще им ги четат.

BOB_I_KOREKTURA.indd

Посетете страничката на консервената кутийка във Фейсбук:

https://www.facebook.com/Боб-Малката-метална-кутийка-с-голяма-мечта-1638166539757030/

 

Посетете страничката на чорапчето във Фейсбук: https://www.facebook.com/ChoraputKoytoPromeniSveta/

 

Чуйте повече за чорапчето Сам от самата Здрава Каменова по „Дарик радио”: http://darikradio.bg/chorapat-koito-promeni-sveta.html

Illustration_Page_5.jpg

Книголина

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s