Когато от „Егмонт България” казват, че „Tapper Twins е изключително забавна и автентична илюстрация на това какво е да си дете в нашия дигитално пренаситен свят” изобщо не се шегуват! Честно, за колко други литературни герои със собствени Instagram профили можете да се сетите? Освен, че книгите ца близнаците Тапър са пълни-препълнени с препратки към всевъзможни популярни игри и апликации, социални мрежи и пр. мобилно-мултимедийни маймунджилъци, и сюжетите в тях също са съвсем в крак с времето. Но дори и аз останах изненадан от това колко на място и в час със събитията е третата част на поредицата – „Близнаците Тапър се явяват на избори”. 

tapper3333.PNG

Сериозно, просто вижте този трейлър! Мисля, че е излишно да коментирам с какво е решил да се погъбарка този път Джеф Родки.

 

Още от първата част сме наясно с амбициите на Клаудия за президетски пост. Е, дори и когато си едва на дванадесет това е постижима цел, макар и не в национален, а в локално-училищен мащаб. Но тежка е царската корона! Вълната от недоволство от страна на разни определени индивиди провокира думи, за които Клаудия ще има да съжалява: „Ако сте недоволни от начина, по който ви представлявам като президент, кажете го на предстоящите избори!”

_3_Tapper_Twins_Cover10001477306478.5164.jpg

Познайте кой ще е опонентът на Клаудия! Рийз решава да упражни демократичните си права и повежда своя собствена кампания. И настава такъв цирк, че само стой та гледай – почти като на истински избори.

 

Моят глас обаче отива за Джеймс Мантолини по очевидни причини! Долу роботите!!

tapper333.PNG

„Близнаците Тапър се явяват на избори” е поредната (и може би дори най-добра до момента) история, която обръща съвременния училищен живот на добронамерен майтап. Естествено, за хумористичен ефект Родки е пресилил и окарикатурил героите си, но в никакъв случай не ги е отдалечил от реални характери, които можете да срещнете по коридорите на училището.

 

Най-интересното за мен е, че освен да вкара много чувство за хумор авторът така умело е успял да улови духа и езика на днешните дванадесетгодишни и да отрази адекватно цялата дигитално-информационна вихрушка, която за добро или зло помита децата днес. Google, Wikipedia, YouTube, Snapchat, Minecraft и каквато там още се сетите неделима част от ежедневието на днешното хлапе – всичко е вътре!

 

tapper33

Не знам дали си спомняте моменти от вашето детство, в които възрастните са се мислили за „готини” и „модерни” и са се държали пред вас и приятелите ви по начин, който ви е карал да се плеснете по челото и да потънете в земята от срам. Говоря за сценки тип приятел се е отбил вкъщи, а мама или татко влизат в стаята и се опитват да говорят с вас, както си говорите вие между себе си, обаче… Закачили са от някъде вече поовехтял младежки жаргон, или се опитват да се включат в разговор на тема, от която хал-хабер си нямат… Или с други думи – не им се получава и това е! А на Джеф Родки му се получава! Знам ли, може би е имал 12-годишен редактор за книгите си?!

tapper3.PNG

А ако си мислите, че не е голяма работа, и че и на вас няма да ви е трудно да говорите като 12-годишен и да сте в крак с темите и изказа на децата – то пробвайте. Аз получих първия си компютър, когато бях на шест. Спомням си културния шок от първото сърфиране в интернет. Чувствах се като герой от някой киберпънк роман. Днешните деца се раждат със смартфон в едната ръка и таблет в другата, контролират цял информационен океан с върха на пръста си, а моите спомени за тях са антична история. Да му се не види, Фейсбук профилът ми е по-стар от половината читатели на тази книга! Едно поколение разлика си е цяла пропаст! Тъй че, постижението на Родки да я прескочи в книгите си съвсем не е за подценяване.

 

Серията за близнаците Тапър се чете леко, приятно и ще убеди децата, че има и книги, които говорят на техния език и за тяхното поколение. За запалени читатели това са книги, с които спокойно могат да разпуснат, а за по-неохотните такива – чудесна възможност да се убедят, че не всички книги са като тези, които се преподават в училище. А фактът, че страниците летят е и доста добра мотивация („Хей, виж колко много съм прочел днес!”).

tappertwins_goviral_cover-204x300

А четвъртата част, която се очаква в САЩ на 4 април (и дано видим скоро след това и у нас) има направо разгромяващото заглавие The Tapper Twins Go Viral! От къде знам ли? Ето ви сайта на Джеф Родки – http://geoffrodkey.com/the-tapper-twins/

Zedd

_3_Tapper_Twins_Cover_back1477306485.4303.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s