Историите на Джеф Родки вече са ме разсмивали, и то доста. Не от страниците, а от екрана. Родки е сценарист на симпатичните семейни комедии „Таткова градина” 1 и 2, както и на някои други приятни, неангажиращи филмчета. Ето обаче, че дойде ред обаче да се забавлявам с Родки не като зрител, а като читател! Макар, че поредицата за близнаците Тапър е с характерно художествено оформление, та гледането тук е почти толкова важно, колкото и самото четене. Ето и ревюто ни на първата книга – „Близнаците Тапър подемат война (един с друг)” (изд. „Егмонт България”). 

Имам си брат. Имам си и сестра. Не сме близнаци, но и така войната никак не ни е чужда. Заравяли сме томахавката и сме я изравяли отново стотици пъти по безброй причини… Някой ти е нарушил графика за ползване на единствения компютър вкъщи? Война! Някой тайно е посегнал на скътаните ти лакомства, събрани с тежък труд от коледуване и сурвакане? Война! Пуснали са музика, която не те кефи и нарочно я усилват? Война! Скучно ви е? ВОЙНА!!!

9789542714729

Тъй че сюжетът на „Близнаците Тапър подемат война (един с друг)” е адски реалистичен, болезнено верен на действителността, а начинът по който е представен си го избива на чиста проба документалистика, в най-забавния й вид. Клаудия и Рийз Тапър са във война. Причините не са важни, но ако желаете да изпадаме в детайли – подозрително изчезване на любимо сладкишче и подли обвинения в подпръцкване на публично място. Това стига за да се разяри всепомитащ конфликт между хлапетата!

 

На война като на война! Всички средства са позволени! Тежко и горко на загубилия, и моите съболезнования на всички косвени жертви! А такива ще има… като например героя на Рийз в МетаСвят (пфф, къде живеете вие?! Не ми казвайте, че не сте чували за хитовата компютърна игра МетаСвят!!)

 

Но все пак, въпреки пролятата виртуална кръв, истинската кръв на вода не става. В крайна сметка и близнаците Тапър, и читателите на техния военен очерк ще разберат, че мирът винаги е за предпочитане, а ако имате брат или сестра е много по-добре те да са рамо до рамо с вас, вместо от другата страна на фронтовата линия.

 

„Близнаците Тапър подемат война (един с друг)” се оказа много забавна не само като история, но и като стил и оформление. Представете си смесица от „Дневникът на един дръндьо” и „Илумине”!

Tapper1.PNG

Имаме гледните точки на Клаудия и Рийз, всеки от които дава глас на своите емоции и защитава каузата. Няма как да сбъркате кога говори единия и кога другия, тъй като Джеф Родки се е погрижил индивидуалността на героите му да личи от изказа им. Високия стил на Клаудия съответства на нейната амбициозност и висока обща култура, докато лежерната реч на Рийз идеално ви дава представа за едно хлапе, което недолюбва учението и си пада повече по спорта и дигиталните забавления.

449d5c2d4be14b36b3c126db639bc030

Всичко това илюстрирано със специално подбрани от децата снимки, скици, карти, рисунчици, SMS-и от телефоните на родителите им, логове от чата, скрийншоти и т.н. Шаблона на детската книга-дневник е добре поразчупен и вкаран в една нова, съвременна форма. Тя е така близка до цифровата ни действителност, пълна с мобилно общуване, социални мрежи, масови онлайн игри и какво ли не още, че дори на възрастен ще му стане забавно да свери себе си с погледа на главните герои към света и закачливо-ироничния хумор на Родки.

 

А какво ли пък остава за самите деца, за които книгата е писана! Няма и съмнение, че много от младите читатели ще открият себе си в образите на Клаудия и Рийз Тапър. И в случай, че след края на войната те започнат да ви липсват, то веднага можете да продължите с „Близначите Тапър вилнеят из Ню Йорк”! Ние ще продължим с нея още утре, отново на „Книжни Криле”!
А до тогава, ето и трейлъра на „Близнаците Тапър подемат война (един с друг)”:

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s