Жадувах да се завърна тук. И ето ме! Отново съм насред Архипелага, отново съм в Землемория!

 

Откакто завърших великия квартет на Урсула Ле Гуин в пълното издание на „Бард” нямах търпение да завърша цикъла и с втория том. И ето, че и на него му дойде ред. Представяме ви „Приказки от Землемория. Другият вятър”! Пет нови истории и цял един роман от фанстастичната поредица на Ле Гуин (с общ обем от 450 страници!) се появяват за първи път на български език в колекцията „Велики майстори на фентъзи и фантастика”.

И да, сега ми се иска „Другият вятър” да бе довял и още нещо след себе си. Ще ми се да ме очакваше още един том. Но е и хубаво, че това е една от поредиците, която човек успява да завърши без да се умори ни най-малко и светът не е преексплоатиран в многобройни посредствени продължения, разчитащи на чистата популярност на оригинала.

1598-max

„Приказки от Землемория” е прекрасно, макар и по-камерно пътешествие из въображаемия свят на екзотични острови, величествени дракони и могъщи магьосници. С каквито и въпроси да ви е оставил „Техану”, вероятно ще получите своите отговори от тук. В свободата на една по-кратка форма Урсула Ле Гуин си позволява да изследва теми, които по една или друга причина не са били засягани или напълно развити в предходните романи.

 

„Откривателят” служи като прикуъл на цялата сага. Тук читателите ще разберат за основоположниците на школата на Роук. Въпреки ширещата се неприязън към жените, практикуващи магия в Землемория, въпреки всички предразсъдъци срещу вещиците, излиза че именно женска ръка е сътворила школата, но жените са изпаднали в немилост и са били прокудени. Една дълбоко пазена тайна от миналото, векове преди историята на Гед.

 

„Костите на Земята” е история за това как скромността и смирението понякога могат да бъдат най-силните оръжия и най-здравата защита. Според хронологията на този разказ, излиза че всъщност самият Гед е далечен наследник на магията, практикувана от жените в древността.

tales-from-earthsea1
Кадър от аниме адаптацията по Землемория, реж. Горо Миядзаки

„Тъмна роза и диамант” пък разказва за любовта между син на търговец и вещерска щерка. Един от по-нетипичните разкази в колекцията, който показва схващанията за магията в Землемория. Тук няма черно и бяло, добро и зло, но конфликтът е другаде. Урсула Ле Гуин поднася интересни дилеми, като оставя на читателя да търси отговорите за себе си.

 

“На Високото блато” се фокусира върху ефекта от практикуването на магия върху живота на обикновените хора. Дарба или проклятие са магическите способности? Авторката създава един реалистичен и пълнокръвен герой, на който сме способни да съчувстваме, а финалът изпълва с надежда.

51tjeoj1djl-_sx301_bo1204203200_

„Водно конче” пък е провокативната интерлюдия между „Техану” и „Другият вятър”. Темата за нарушения баланс между мъже и жени е отново водеща тема. Една твърда и енигматична героиня ще демонстрира силата на „слабия пол”, а историята ще хвърли светлина върху източника на всички предразсъдъци и дискриминация срещу жените-магове в Землемория.

 

В „Другият вятър”, петият и последен роман от цикъла, Урсула Ле Гуин възнаграждава феновете си с един подобаващ финал, в който всичко си идва на мястото. По всичко си личи – това е една внимателно обмислена и прекрасно разказана кулминация.

 

Историята тук е може би една идея по-класическа от предните романи, които като че ли носеха повече усещане за спонтанност и непринуденост на разказа, но и в „Другият вятър” имаме всичко, което обичаме Урсула Ле Гуин. А именно – дълбочина на характерите, емоционален заряд, и онази особена чувствителност, която превръща книгите й не просто в четиво, а в преживяване. Не всяка героичност се проявява на бойното поле. Не всички конфликти се решават с кръстосване на мечове и размяна на заклинания. Не всички отговори могат да бъдат намерени в древни свитъци и загадъчни пророчества.

theotherwindlrg
„Другият вятър“ – худ. Gary A. Lippincott

Много други фентъзи автори, които успешно градят приказни светове само за да ги напълнят после с вече поизтъркали се, стереотипни герои, избрани от съдбата и отправили се в търсене на поредния мистичен магически артефакт. За разлика от всички тях Урсула Ле Гуин създава не просто свят, който героите й да обитават, но създава и вътрешен свят за всеки един от тези герои. Нейните персонажи се отличават със своята човечност, и дори ако щете – несъвършенство. Именно това ги прави толкова интересни и толкова близки. Както и въпросите и посланията, които достигат до нас чрез техните приключения.

 

По това се познават великите автори. Те не просто имат какво да разкажат, но и какво да ни кажат.

Книголет

11339_5

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s