„Градът на Гладните” е втория роман от трилогията на Рансъм Ригс за чудатите деца на Мис Перигрин. Мрачната приказка за група странни създания, надарени (или пък прокълнати?) с необичайни и често плашещи способности продължава! 

След „Домът на мис Перигрин за чудати деца” наистина нямах търпение да проверя дали форматът на разказа успява да поддържа същия интерес още веднъж, и с удоволствие открих, че отговорът е твърдо „Да!”. Вглеждайки се в странните черно-бели фотографии, които отново съпровождат текста всеки читател ще попадне дълбоко в зоната на здрача!

Ригс се е погрижил не само за загадките, мистериите и ужаса, но и за драматизма в „Градът на Гладните”. След като децата напускат острова те ще се окажат отново в един свят, който много трудно приема различните, а още повече тези, които владеят сили отвъд познатото. И докато тази ретро Х-мен група ще изпита отново усещането за липса на принадлежност, то иронично сред тях самият Джейкъб се чувства като аутсайдер и продължава да търси своето място.

194599_b

Очакват ни и нови попълнения на чудновати герои и свръхестествени сили. Рансъм Ригс е проявил повечко изобретателност тук и успява да изненада със способностите на някои от новите герои, които отиват далеч отвъд обичайното. Освен визии за бъдещето, способност за реанимиране на мъртвите, има още и… Хммм, май предпочитам да ги запазя в тайна! 😉
Това, което мога да ви издам обаче е, че както подобава на една история за търсенето на себе си, и тук ще имаме някои морални дилеми, връхлитаща отговорност и любовни трепети.
Мис Перигрин на свой ред се оказва в доста тежко положение и сега е ред на децата да се грижат за своята „имбрин”. А ужасът на войната е стиснал света в безпощадната си хватка и групата ще трябва да се справи със заобикалящата ги бруталност.

 

Или казано накратко – динамиката на взаимоотношенията между героите също е на ниво. Иимайте предвид обаче, че това си е YA литература, тъй че ако възрастта ви вече не завършва с „-надесет”, то моля не очаквайте всепоглъщаща психологическа дълбочина на характерите. Подходете към книгата с подходящата нагласа и удоволствието ви ще е гарантирано! Още повече, че финалът ще ви накара моментално да се втурнете към третата книга, „Библиотеката на душите”.

4400288_back__b
А спомняте ли си, че в предното ревю споменахме за страстта на Ригс по колекциониране на стари фотографии на случайни хора? Как няма да си спомняте, заради шантавите виндиж снимки тези книги си плачат човек ПОНЕ да ги разлисти (а разлисти ли ги – непременно ще го загризе любопитство и да ги прочете!). Именно със събраните от Ригс ретро снимки тръгва и идеята за книгите от серията за чудатите деца на Мис Перигрин. Можете да разгледате част от колекцията на автора тук: http://www.ransomriggs.com/photos.php

Освен до „Градът на Гладните” обаче, нека се пренесем и до един друг град. Родното място на Рансъм Ригс, из което самият той ще ни разведе. Видеото не е пряко свързано с книгата, но все пак е доста интересно наблюдение на ежедневието и атмосферата, на хората и средата, които така са повлияли и са формирали Ригс като личност и като автор:

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s