За всеобща радост, след „Муминтрол и разбойниците” и „Муминтрол и семейният живот” новото издателство „Пурко” продължи с преводите на любимите ни комикси на Туве Янсон. Още две книжки с класическите вестникарски комикс стрипове на финладската писателка и художничка достигат до нас в техния оригинален черно-бял вид. Това са „Самотният остров на Муминтрол”, чието ревю все още предстои, и „Прислужницата на мама Муминка” – историята, за която ще ви разкажем днес.

m4_cover_1_big_0_0.jpg

Няма спор, че Туве Янсон притежава уникално светоусещане, което предава във всяка своя творба. Туве има невероятно набито око за детайл, не само във визуално, но и в емоционално отношение. С всеки свой герой тя успява да улови така вярно и неподправено людската природа и характер. И точно „Прислужницата на мама Муминка” е една от прекрасните мумински истории, в които това личи най-ярко!

4_inside_missata_big-5.jpg

В съседство до задружното муминско семейство се установява госпожа Филифьонка със своите дечица. Филифьонката, за тези, които не я познават, е една особена лелка с животинска муцунка, все забързана и леко поизнервена, която обича да строява дечурлигата си като аптекарски шишета и не търпи бъркотията. Нещо повече – Филифьонката гледа с лошо око на всичко, което не се вписва в установените норми на благоприличие и се отнася с истински педантизъм към къщната работа.

4_inside_missata_big-6.jpg

Както феновете на поредицата сигурно ще предположат, Филифьонката бива направо скандализирана от начина, по който мумините въртят своето домакинство. Дърво, растящо по средата на дома?! Нечувано! Тенджери и тигани, скътани неизмити в очакване на следващия дъжд? Направо шок!

4_inside_missata_big-7.jpg

Едно от качествата, които не са особено присъщи на госпожа Филифьонка обаче е чувството за такт и толерантност към различния стил на живот. И ето на, коментарите й карат дори и принципно уверената в себе си мама Муминка да постави под въпрос имиджа си на къщовница и да прибегне до услугите на прислужница.

m4_cover_2_big.jpg

Ето я и нея – мнителната и вечно унила Миса, придружена от кученцето си Пъпчо. Дали тя ще научи мумините на друг вид къщовничество или пък в крайна сметка на свой ред ще попие от техния ведър и усмихнат начин на живот?

1_inside_moomin_and_the_brigands-big-52_3.jpg

Не се чудете, ако в героите на Туве Янсон познаете близки, познати, че дори и самите себе си. Макар и вълшебна страна, населена с троли, миси и филифьонки, Муминската долина всъщност ни е далеч по-близка, от колкото очаквате! А омайните илюстрации и приказно-философските истории, подходящи наистина за всяка една възраст ни карат да искаме непременно да се завръщаме там отново и отново!

Ненко Генов

 

Всички от издадените до момента комикси от поредицата са достъпни с намаление от сайта на издателството: https://purko.eu/

shop-big-sticker-january_925x710.jpg

Чуйте представянето на комикс поредицата по БНР –

…и по Алмаматер –

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s