Честит рожден ден на Александра Бракен! На 27 февруари писателката става на 30, а ние ще отбележим юбилея й с ревю на най-новата й книга – хитовият роман „Пасажер”, издаден у нас от „Егмонт България”! 

Разправят тук и там, че младите хора в днешно време не четат. Обяснете ми тогава от къде идва този бум на Young Adult литературата и как става така, че автори като Вероника Рот и Джон Грийн доминират класациите с бестселъри? Да, чете се, и ще продължава да се чете, докато има богат избор от качествена литература, която да говори на новото поколение. Не нравоучително и архаично, а намирайки общ език, вълнуващи сюжети и интересни формати.

97895427192051485851626.2228.jpg

Това прави и Александра Бракен в „Пасажер”. (Да не се бърка с филма „Пасажери” с Крис Прат и Дженифър Лоурънс! Нямат нищо общо.)

 

Книгата започва с откъс от викторианската поема „Invictus” на Уилям Ърнест Хенли! Веднага присъждам точки на Бракен за красивия цитат. „I am the master of my fate, I am the captain of my soul” вероятно са едни от най-вдъхновяващите (и разпознаваеми) думи, излизали изпод перото на поет и несъмнено говорят много на всеки млад човек, търсещ лична свобода. А именно това е една от темите на романа, както скоро ще разберем.

invictus

Главните герои са двама. В наши дни се запознаваме с Ета Спенсър, млада и даровита цигуларка, която открива в музикалните успехи единствен път към одобрение, благ поглед и каквото там минава за ласка, когато майка ти е свръхамбициозна жена, излъчваща топлината на мраморна статуя.

 

Нещата загрубяват, когато Ета се оказва похитена и осъзнава, че е много, много далеч от дома. Години далеч! Мистерията е на лице, а щом веднъж става ясно, че си имаме работа с пътуване във времето нещата стават още по-интересни.

16463369_1196174223831545_9218444636778198393_o.jpg

Срещаме Николас Картър, цветнокож пътешественик, бягащ от миналото си… и собствениците си. Да, да си люшкан от вълните определено е за предпочитане пред жаркото слънце и камшика в някоя плантация. Ник е бъдещ спътник на Ета, който не винаги ще е на едно мнение с нея, но както добре знаем – противоположностите се привличат.

 

Изведнъж двамата се оказват въвлечени в приключение, изходът от което е доста неясен. Издирва се мистериозен артефакт, който явно е някак си свързан с Ета и представлява огромен интерес за този, който я е запратил в центъра на този вихър от интриги и преследвания. Предстои доста екшън, скокове във времето, срещи с различни култури, и разбира се… любов.

 

Сюжетните линии прескачат от век във век и от епоха на епоха, не просто превръщайки наратива в динамично приключение, но и рисуващи картина на всеки от различните периоди и поставящи интересни паралели между тях. Простички неща, които днес много от нас приемат за даденост лесно могат да се окажат недостижима мечта няколко поколения по-назад. И тук далеч не говорим само за техническия напредък на света.

16473591_1194326364016331_3208533981855049674_n.jpg

Ще се сблъскате (измежду други неща) лице в лице с грозна, тесногръда дискриминация и варварско робство… Все неща, които ни се иска да бяха останали напълно в миналото, но с които някои хора продължават да се борят и днес. Александра Бракен използва възможността да вплете в книгата си нотка на социална критика, която никога не е излишна, и дори може да се окаже по-въздействаща, когато е поднесена именно така ненатрапчиво, като органична част от историята.

16507835_1198743986907902_8790064999628972475_n.jpg

Бракен пише! Нямам от какво да се оплача относно стила й. „Пасажер” балансира доста добре между красиви описания, които поне за мен носеха ярки и едва ли не поетични образи, и добро темпо, което не позволява на текста да се влачи и да доскучава.

 

Вижте и трейлъра на книгата (а в нея наистина има доста кинематографичен потенциал!):

 

Премиерата на продължението, „Wayfarer”, се състоя преди малко повече от месец и ако от „Егмонт” останат верни на себе си – няма да ни карат да чакаме дълго за да го прочетем и на български. Ние вече сме в очакване!

passenger_cover_back-copy1485851626-3546

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s