Рансъм Ригс. Невероятно но факт, това не е псевдоним, а реалното име на автора, чийто дебютен роман „Домът на Мис Перигрин за Чудати Деца” е грабнал вниманието на самия Тим Бъртън! Е, един поглед към художественото оформление стига, за да ви стане ясно какво е привлякло маeстрото на ексцентричната готика към филмирането на този нетипичен Young Adult роман! Но веднъж да се зачетете и ще откриете, че чара на „Домът на Мис Перигрин…” отива далеч отвъд магнетичния мрак на черно-белите фотографии, послужили за вдъхновение на историята.

За щастие романът е грабнал вниманието и на издателство „Бард”, и то до толкова, че вече в книжарниците са преводите и на втората и третата книга от поредицата. Но за тях по-нататък! Днешното ревю е посветено изцяло на „Домът на Мис Перигрин за Чудати Деца”!

185529_b

Ригс е имал идея да създаде албум от колекцията странни, стари фотографии, изпълнени с непознати лица, които авторът събира от къде ли не.

Ето поглед към колекционерската страст на Ригс:

В последствие, редакторът на Рансъм Ригс предлага вместо анотации към подбрани фотографии да се тръгне в друга насока. Нека фотографиите да се свържат една с друга и да разкажат история! Рансъм веднага клъвва тази идея и… така се ражда вероятно най-успешното „съчинение по картинка”, издавано в близките години (или изобщо?!).

 

Историята ли? Като дете Джейкъб се е наслушал от дядо си на какви ли не истории. Най-чудатата и странна е обаче за стара къща на отдалечен остров, където живеят група деца, всяко от които притежава странни, паранормални способности. Свръхсила, левитация, телепатия… Това са само част от уменията, прехвърлящи границите на възможното. Домът на Мис Перигрин за Чудати Деца, разбира се, е просто приказка. Или поне такива са убежденията на Джейкъб вече като тийнейджър. Но тогава дядо му внезапно намира смъртта си при мистериозни обстоятелства. Единствен Джейкъб вижда нещо, което го кара да преосмисли дядовите истории. Решен да разбули кончината на дядо си, младежът тръгва по следата,… Къде ли ще го отведе тя?

2952294_back__b

Всъщност, защо ви разказвам? Вижте! Този трейлър е дело на самия Рансъм Ригс, така че вероятно отразява визията му за историята до известна степен дори повече от лентата на Бъртън.

 

И сега, време е да погледате още малко! Защото авторът е решил да сподели и процеса по издирването на постройката, която виждате в създадения от него трейлър на книгата!

 

Текст и фотографии са неделимо цяло. Разказът тръгва от снимките и разчита на тях за голяма доза от злокобно-мистериозната атмосфера, която така ни тегли да четем още и още, и преди да се усетим се оказва, че сме стигнали финала, затаили дъх. Художественото оформление с разположените на ключови места фотографии носи усещането за призрачна документалистика, едновременно гъделичкаща любопитството и караща кожата ви да настръхне.

 

Очаквайте скоро и ревюто на „Книжни Криле” за втората книга, „Градът на гладните”! А ако вече сте прочели първата, то спокойно можете да пристъпите и към филма!

 

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s