Измежду всичките фентъзи и сай-фай епоси, които достигат до нас чрез „Бард” има и две по-нетипични за издателството книжки. Толкова са леки, че чак хвъркати. Не вярвате? Моля! На вашето внимание – „Зайко” и „Шегите на Бодливко”, две кратички и весели истории за най-малките, разказани с рисунки от Петър Станимиров.

bod1.PNG

„Зайко” ще ви демонстрира, че на страха очите и ушите наистина са големи. А в „Шегите на Бодливко” ще се запознаете с едно самодоволно геройче, което нищо чудно и да се ободе на собственото си остроумие.

zai1.PNG

Повече за историйките няма да ви разказвам, тъй като са въз-кратички и ако го направя току виж това кратичко ревю станало по-дълго за четене от самите книжки. Оставям на вас сами да се запознаете със симпатичните горски геройчета!

bod2.PNG

И двете книжки са издадени от „Бард” през 2011 година. Това, което е интересно обаче, е че специално „Зайко” си я спомням в съвсем друга форма! Това е една от кратките приказчици от моето детство, която все още отлежава на село в долапа наред с някои по-ретро издания, чакащи да забавляват следващото поколение.

zai3.PNG

Ха сега де! Излиза, че паметта ми съвсем не ме лъже и има-няма двадесет години след оригиналните издания Петър Станимиров ги е освежил за новото поколение със своеобразен римейк с дигитално оцветяване. Хммм… Дали пък причината за това не са били внучетата? 🙂

bod4.PNG

Според библиографията на Петър Станимиров в Уикипедия „Шегите на Бодливко“ излиза първо от издателство „Делта букс“, 1991, а „Зайко“ пък от „Плеяда“, 1992. Същата статия сочи, че има и трета детска книжка, „Мечо“, също от 1992г, която обаче не само, че не ми е попадала, но и не се е сдобила със свой римейк (или както се оказва всъщност – илюстрациите са преработени и освежени, но книжката не е преиздавана).

zai4.PNG

И докато моя сантимент съвсем разбираемо лежи към старото издание на „Зайко”, чудя се, коя ли версия ще предпочетат съвременните дечица? Твърде вероятно фаворитът им ще бъде по-шарената съвременна интерпретация 🙂

bod5.PNG

Петър Станимиров наскоро публикува илюстрациите на книжките на своя Фейсбук профил, така че защо не ги разгледате там?

Зайко – 

Мечо – 

Шегите на Бодливко- 

 

Zedd

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s